2024. április 25., csütörtök

Sanader jogerősen hat évet kapott

A horvát legfelsőbb bíróság – a védelem fellebezéseit elvetve – tegnap megerősítette az első fokon hozott ítéletet, amellyel hatéves börtönbüntetésre ítélték Ivo Sanadert. A volt kormányfő elleni elmarasztaló ítélet az INA–Mol ügyben kirobbant botrány epilógusa. Sanader eszerint csúszópénzt fogadott el Hernádi Zsolttól, a MOL elnök-vezérigazgatójától. Hernádit – távollétében – két évre ítélték.

Az ítélet szerint Sanader és Hernádi megbeszélte, hogy Sanader 10 millió euró ellenében befolyásával kieszközöli majd, hogy a kormány rábólintson a horvát és a magyar olajipari cég szerződésének módosítására, amellyel a MOL-nak többségi részesedése lesz az INA-ban, emellett azt is, hogy az INA-ból kivonják a veszteséges gázágazatot.    

A bíróság azt is megállapította, hogy a kenőpénzt egy fiktív (tanácsadói) szerződés által egy kereskedelmi társaság, Robert Ježić vállalkozó céges számlájára utalják át, az meg egy idő után továbbítja majd Sanadernek. Ježić – aki a per koronatanúja lett – számlájára a megbeszélés nyomán át is utalták az alkuban szereplő első 5 milliót. A második részlet befizetésére – a botrány kipattanása miatt – nem került sor. (Noha Ježić megígérte a tárgyaláson, hogy átutalja az említett 5 millió eurót a bíróság számlájára, ez egyelőre nem történt meg. Horvát sajtóforrások szerint Ježić állítólag elköltötte a pénzt.)

A legfelsőbb bíróság a közelmúltban Sanadert (és jogi személyként a Horvát Demokratikus Közösséget – HDZ) a Fimi-medija néven elhíresült korrupciós ügyben is ítéletet hirdetett. Ebben az esetben 70 millió kunát „nyúltak le” az állami szervektől. A jogerős ítélet ebben az ügyben annyiban módosult a tavaly novemberben első fokon kimondottól, hogy Sanader börtönbüntetését az eredeti nyolc évről hétre, a 16,15 millió kunában megállapított pénzbíságot pedig 14,9 millióra csökkentették.   

A HDZ, amelynek „tartalékalapját” az állami szervektől kihúzott pénzből töltötték fel, 14,6 millió kunát köteles visszautalni az állami költségvetésbe, további 3,5 milliót pedig büntetés címén befizetni.

A korrupciós ügyek szinonímájává vált, mintegy 10 évig húzódó „Fimi medija”-ügy két további szereplőjét is elítélték. Mladen Barišić, a HDZ korábbi kincstárnoka 2,9, Branka Pavošević 1,4 évet kapott. Ratko Maček korábbi pártszóvivőt felmentették.

Ivo Sanader ellen, aki 2009 derekán indoklás nélkül mondott le a kormányfői posztról a Fimi-medija, és a Planinska ügyekben hozott ítéletek nyomán tölti börtönbüntetését. Emelett még egy korrupciós ügyben marasztalták el első fokon. Amikor ez is jogerőssé válik, egységes börtönbüntetést szabnak majd ki rá.