2024. április 20., szombat
POTÁPI A NEMZETPOLITIKÁRÓL

Kiszámítható és folytonos

A tavalyi és az idei nemzetpolitikát egyaránt a kiszámíthatóság és folytonosság jellemezte – mondta a Miniszterelnökségnek a területért felelős államtitkára kedden Budapesten. Potápi Árpád János a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szakbizottsági ülésén a járványhelyzethez való alkalmazkodás és a közös újrakezdés szempontjából értékelte a nemzetpolitika eredményeit. Programjaik átkerültek az online térbe, új színtereket nyitottak a külhoni magyarsággal való kapcsolattartásban – jelezte.

Beszámolt az idei, a nemzeti újrakezdés évéhez kapcsolódó pályázatokról, a nemzeti jelentőségű intézmények támogatásáról, az erdélyi orvosi lakások építéséről, a magyar nyelvű oktatás támogatásáról, határon túli óvodák és bölcsődék rendszerszintű építéséről, felújításáról, valamint a magyar nyelvű felsőoktatás támogatásáról, amelyek közül a komáromi Selye János Egyetemet emelte ki.

Az államtitkár beszélt az egyházi és civil szervezetek támogatásáról, a Szülőföldön magyarul program kiterjesztéséről és a babacsomagok biztosításáról is, valamint szólt a határon túli gazdaságfejlesztési programok eredményeiről, amelyek célját a hálózatosodásban jelölte meg.

A sport nemzetpolitikai jelentőségének növekedéséről szólva Potápi Árpád János jelezte: jó néhány sportág fejlesztését támogatják a határon túli területeken, és ennek látszanak az eredményei. Példaként említette, hogy Szlovákia egyik legsikeresebb labdarúgócsapata a DAC Dunaszerdahely, egy magyar együttes; Románia bajnokcsapata pedig a székely Sepsiszentgyörgy női kosárlabdacsapata. „Az ott élő magyarságnak ez egy olyan brand, amely a nemzeti büszkeséget és identitást is erősíti” – hangoztatta.