2021. december 5., vasárnap

A lengyel hadsereg megerősítését célzó törvénytervezetet mutattak be

Új, a lengyel fegyveres erők megerősítését és a hadsereg létszámának növelését célzó törvénytervezetet mutatott be Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a kormánypárt elnöke, valamint Mariusz Blaszczak lengyel nemzetvédelmi miniszter kedden.

A fegyveres erők működését átfogó módon szabályozó tervezet 14 régebbi törvényt helyettesítene, köztük olyanokat, amelyek - módosított formában - még az 1989 előtti időszakban érvénybe lépett törvényekre vezethetők vissza.

Az új törvény a jelenlegi nemzetközi helyzetre, Lengyelország aktuális védelmi szükségleteire ad választ - mondta el a kormányfőhelyettesként a védelmi és belbiztonsági ügyeket felügyelő Kaczynski a sajtókonferencián. A NATO, valamint az Európai Unió határán is fekvő Lengyelország ,,komoly elrettentő erővel kell, hogy rendelkezzen, és szükség esetén (...) hosszabb ideig is önállóan kell, hogy tudjon védekezni" - indokolta meg Kaczynski az új szabályozást.

Felidézve a híres aforizmát (Si vis pacem, para bellum), kijelentette: ,,aki békét akar, építsen erős fegyveres erőket". Utalt Oroszország ,,birodalmi törekvéseire" és a lengyel-fehérorosz határon zajló ,,hibrid háborúra".

Blaszczak miniszter közölte: a tervezet olyan mechanizmus kialakítását teszi lehetővé, amelynek révén a lengyel hadsereg a további korszerűsítést célzó új pénzforrásokhoz jut.

Ezért létrehozzák a fegyveres erők támogatási alapját, amelynek forrásait a költségvetési eszközök mellett az állami kötvények, az Állami Fejlesztési Bank (BGK) által kibocsátott kötvények, valamint a jegybank nyereségéből származó befizetések képezik majd.