2024. április 20., szombat

A válság ellenére növekszik a gazdaság teljesítménye

Utólagos beterjesztéssel ma a parlament napirendjén lesz az országos költségvetés átütemezése

A köztársasági képviselőház ma az idei évi állami költségvetés átütemezéséről is vitát indít. A parlament előre bejelentett napirendi pontjai között nem szerepel az állami költségvetés módosítása, ám tegnap a képviselőház pénzügyi, valamint a gazdasági bizottsága is elfogadta a kormány által benyújtott módosítási javaslatot.

A pénzügyi bizottság tegnapi ülésén Siniša Mali úgy fogalmazott, hogy a koronavírus-járvány okozta globális válságból a szerb gazdaság a vártnál gyorsabban épül fel. Szavai szerint bebizonyosodott, hogy gazdaságunk meg tud birkózni a válsággal, és az idei költségvetés pénzügyei 183 milliárd dinárral jobban alakulnak a vártnál. Rámutatott, a megtakarított pénzt nagyberuházásokra, gazdaságfejlesztésre és az állampolgárok életszínvonalának javítására fordítják. Indokolva az büdzsé átütemezését elmondta azt is, hogy az adózás minden formája a tervezetthez képest jobb eredményeket mutat – áll a parlament jelentésében. A pénzügyminiszter hozzátette, csökkentették a hiányt az áprilisi előrejelzésekhez képest, így az 4,9 százalék lesz, míg az államadósság GDP 58,2 százalékát teszi ki. Mint mondta, az államadósság mértéke ellenőrzés alatt áll, folytatódnak a nagyberuházások, valamint a fizetések és nyugdíjak emelésére is sor kerül.
A parlament gazdasági bizottságán pedig elhangzott, hogy az idei évi költségvetés átütemezése során egyes tárcák nagyobb összeggel gazdálkodhatnak az év végéig.

Milan Ljuštić, a gazdasági minisztérium államtitkára rámutatott, tárcája 7,1 milliárd dináros megtakarítást valósított meg, ez visszakerül az állami költségvetésbe – áll a parlament jelentésében.

Jovanka Atanacković, az energetikai minisztérium államtitkára elmondta, az energiahatékonyság érdekében a megújuló energiaforrásokat érintő projektumok támogatására szánt összeget növelik. Az energetikai szempontból veszélyeztetett fogyasztók számát szeretnék 70 ezerről 200 fölé emelni. Rámutatott, habár az energensek (földgáz, villanyáram) ára nem fog az év végéig nőni, mégis szavai szerint a polgárokat meg kell védeni a jelenlegi energiaválság negatív hatásaitól.

Žikica Nestorović, az idegenforgalmi minisztérium államtitkára ugyanakkor az idegenforgalmi kínálat digitalizálására előirányzott keret 240 millió dinárral való megnövelését emelte ki, illetve további 50 millió dinárt terveznek átutalni az idegenforgalmi irodáknak, hogy zökkenőmentesen működhessenek.