2024. április 20., szombat

Dolgozni akarnak, nem fizetni

Megoldatlannak tűnik az elmaradt görögországi nyaralások megtérítésének ügye

Ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot a járványhelyzet miatt kihasználatlanul maradt görögországi foglalások ügyében. Tatjana Matić kereskedelmi, idegenforgalmi és telekommunikációs miniszter saját Instagram-profilján közölte, hogy megbeszéléseket folytatott az illetékes görög tárca vezetőjével, melynek eredményeképpen elmondhatja, hogy Görögország nem fogja ismét meghosszabbítani a csereutalványokra vonatkozó rendeletet, vagyis minden szerbiai utazási irodának, így a szerbiai polgároknak is, visszafizetik a ki nem használt nyaralásnak, korábban kapott utalványoknak az összegét. Vaszílisz Kikíliasz idegenforgalmi miniszter az együttműködés fontosságát hangsúlyozta ebben a témakörben is, az újonnan kinevezett tárcavezetővel jó kapcsolatokat kíván ápolni a szerb kormány, mutatott rá Matić. Közlésében kitért arra is, hogy a görög ügynökségeknek, irodáknak kötelességük lesz gondoskodni az utalványok értékének megtérítéséről. A két politikus online értekezletet folytatott, ezen jutottak el a szóban forgó ténymegállapításig.

A hazai utazási irodák korábban már panaszkodtak amiatt, hogy számos ügyfelük visszaigényli a 2020-ban elmaradt nyaralás összegét, mivel azonban más országok folyamatosan meghosszabbítják a csereutalványokra vonatkozó döntést, a hazai irodák sem jutnak hozzá a pénzhez, így a polgároknak sem tudják visszafizetni a költségeket.
A szerb kormány pandémia idején meghozott döntésének értelmében azok, akik tavaly március 15-e előtt befizették az utazás költségét az irodának, utalványt kaphattak egy későbbi utazásra, melyet 2021 végéig használhatnak ki. Amennyiben ez nem történik meg, 2022. január 15-éig jogukban áll visszaigényelni az utazás értékét az irodától.
Aleksandar Seničić, az utazási irodák nemzeti szervezetének (YUTA) igazgatója a fentiekkel ellentétben annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a görögök nem fogják visszaadni a ki nem használt szállásokra kifizetett pénzösszeget, hanem fel fogják ajánlani, hogy az utasok az elmaradt nyaralást a következő években realizálják. Mint mondta, nagyon jó Tatjana Matić kezdeményezése az utalványok értékének megtérítésére, a görögországi nyaralások esetében azonban nemcsak az ottani kormány, utazási irodák és ügynökségek vannak döntéshelyzetben, hanem a magánemberek, szállásadók, hoteltulajdonosok is, akik nem érzik annak kötelezettségét, hogy meg kellene téríteniük a pénzt, egyszerűen arról beszélnek, hogy az utazást a következő üdülési idény során realizálják a járvány miatt pórul járt polgárok. Noha a többségük pénzvisszafizetésről hallani sem akar, azzal azért egyetértenek, hogy fel kell ajánlaniuk kapacitásaikat a korábbi fizetővendégeknek, tehát nem maradnak majd teljesen hoppon azok, akik 2020 elején vagy 2019 végén foglaltak és előfizettek. Seničić rámutatott arra: hasonló a helyzet a befizetett diákkirándulások esetében is, a szállodák nem vitatják, hogy a pénzátutalás megtörtént a járvány előtt, az összegeket azonban régen elköltötték saját üzletük fenntartása érdekében, így most nem visszafizetni, hanem ledolgozni akarják a tartozást. Úgy ítélte meg, hogy az egész idegenforgalmi szektor meglehetősen nehéz helyzetben van, rosszabban, mint a pandémia elején. A járvány másfél éve húzódik, s az őszi-téli időszak most ismét kritikus lesz. Azt szorgalmazta, hogy a Covid-belépőket tegye az állam mindenütt kötelezővé, az embereknek rá kell jönniük, két lehetőség közül választhatnak, vagy oltás nélkül élnek, de egyedül, vagy beoltatják magukat, s akkor mehetnek társaságba is.