2024. április 25., csütörtök

Újhelyi Ákos: A költségvetés átütemezésével jelentős projektek valósulhatnak meg

A szerbiai parlament képviselői kedden az idei költségvetés átütemezéséről vitáztak. Újhelyi Ákos, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője felszólalásában kiemelte, hogy a költségvetés átütemezésének elfogadásával biztosítva lesznek a gazdasági tevékenységek, valamint a munkahelyeket is sikerül megőrizni.

Már a tavalyi év második felében is a gazdasági tevékenységek várakozáson felül álltak, amelynek köszönhetően Szerbia az idei év első harmadában elérte a válság előtti szintet. Az idei év második harmadában a bruttó hazai termék három százalékkal volt magasabb a válság előtti szinthez képest. A köztársasági költségvetés második átütemezésével a teljes bevétel 1,488 milliárd dinárt tesz ki, amely 150 milliárd dinárral több az előirányzottnál. A kiadások teljes összege pedig 1.765 milliárd dinárra rúg majd - mondta Újhelyi Ákos.

Kihangsúlyozta, hogy a költségvetési hiányt 381 milliárd dinárról 301 milliárd dinárra sikerült lecsökkenteni. Az idei évben elvégzett gazdasági segélycsomagoknak köszönhetően pedig sikerült hozzájárulni a járvány által legérzékenyebben érintett vendéglátóipar felépüléséhez - mondta Újhelyi Ákos.

Hozzátette, hogy az infláció Szerbiában már nyolcadik éve ellenőrzés alatt áll és a Szerb Nemzeti Banknak pedig sikerült a nemzetközi válságok ellenére is teljeseíteni az alapvető feladatát, vagyis az infláció alacsony és stabil szinten való megtartását.

A költségvetés átütemezésére szavazunk, mivel számunkra jelentős és nagy méretű beruházásokra biztosít anyagi forrásokat, összesen 234.531.513 dináros értékben. Ana Brnabić kormányfő szavai szerint a kormány hozzá fog járulni a szabadkai Népszínház felújítási projektjének befejezéséhez, amelyre még az idei évben sor kerülhet. A koronavírus járvány miatt a város számára biztosított 350 millió dinár még nem lett teljesen felhasználva, ezért várhatóan az idei évben ezzel az összegel a felújítási munkálatok nyolcadik szakasza is befejeződik - jelentette ki Újhelyi Ákos.

Elmondása szerint az Y elágazásnál épülő két felüljáró is nagy fontosságú, hiszen ennek hiányában a földműveseknek több kilométeres utat kellene megtenniük a termőföldjükig. Emellett a Szabadka-Szeged vasútvonal felújítási munkálatai is jelentősek, mivel lecsökkenhet a határon való várakozási idő. A projekt kivitelezésére szánt összeget 500 millióról 2,5 milliárd dinárra sikerült felemelni.