2024. március 29., péntek

Pék: Egy ország sem nyújtott annyi támogatást a gazdaságának és a polgárainak, mint Szerbia

– Az állam teljes mértékben magára vállalta a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság terheit. A régióban és Európában egy ország sem nyújtott annyi támogatást a gazdaságának és a polgárainak, mint Szerbia – mondta Pék Zoltán, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője. Hozzátette, hogy a támogatások jelenleg is folyamatban vannak, és november elsejétől az ország minden nagykorú állampolgárának további 30 eurós egyszeri juttatást biztosít az állam. Elsején a nyugdíjasok juthatnak hozzá először az összeghez, majd 2-án és 3-án megkapja azt a többi polgár is.

Ezekre az egyszeri támogatásokra az országban 5 millió 767 ezer polgár jelentkezett.  

A költségvetés átütemezésével megteremtődnek a feltételek arra, hogy az állam a továbbiakban is pénzelni tudja a koronavírus-járvány negatív gazdasági következményeinek az enyhítését, és a polgárok egészségének a védelmében meghozott intézkedéseket- mondta a parlamenti képviselő.

Amellett, hogy az állam magára vállalta a válság gazdasági következményeit, még így is 7 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani, de folytatódnak a nagyberuházások is – fogalmazott Pék Zoltán.

– Az infrastrukturális beruházások is nagyon fontosak, mert ezáltal a gazdaságunk is növekszik, és új munkahelyek is nyílnak - a többi között ezért is, a Vajdasági Magyar Szövetség támogatja a költségvetés-átütemezést – mondta Pék Zoltán, aki az infrastrukturális beruházások között külön megemlítette a vasutat érintő befektetéseket, köztük a Belgrád-Budapest vasútvonalat, a Szabadka-Szeged szakaszt, a Szabadka és Kelebia közötti felüljárók kiépítésének folytatását, a horgosi határátkelő rekonstrukcióját és bővítését, a Törökbecsénél lévő hajózsilipet érintő fejlesztéseket, és más projekteket is.

A nagyberuházások az ország GDP-jének a 7,8 százalékát teszik ki, amely nagyon jó aránynak tekinthető a régió és az Európai Unió országainak eredményeit tekintve is – mondta a parlamenti képviselő.