2024. március 29., péntek

Eltakarítják a történelmi hulladékot

Az egykori szerbiai gyáróriások évtizedek óta udvarokon heverő szemetét is összeszedik és elszállítják a Környezetvédelmi Minisztérium országos akciójában, amelynek célja a veszélyes, ún. történelmi ipari hulladék felszámolása. Irena Vujović tárcavezető elmondta, hogy a 2000-es években csődbe ment, illetve privatizációs eljárásba került gyárak területéről takarítják el a mérgező anyagokat tartalmazó hulladékot, és ez pillanatnyilag a minisztérium legfontosabb feladatai között szerepel, hiszen az állam kötelessége cselekedni az egészséges környezet megóvásáért.

„Ha történelmi hulladékot emlegetünk, akkor veszélyes anyagokról beszélünk, tehát vegyszerekről, fáradt olajról és más olajhulladékokról, gyógyszeripari maradványokról, fa-, építési és bontási hulladékról stb. Mindez szennyezi vizeinket, a levegőt és a talajt, különösen akkor, ha szabálytalanul tárolták. Mivel ezek az anyagok 15-20 éve is érintetlenek, csomagolásukat kikezdte az idő vasfoga, így egyre nagyobb veszélyt jelentenek a környezetre nézve. Úgy döntöttünk, hogy a Fehér könyv alapján járunk el, és a rendelkezésünkre álló anyagi eszközök függvényében mielőbb eltávolítjuk ezt a hulladékot” – mondta a miniszter.

Közlése szerint már a munka végén járnak a bujanovaci Svetlostban, a palánkai Majevicában és a trsteniki Prva petoletkában is (amely 20 évig csődeljárás alatt volt, ma pedig a gyár egykori és mai munkásainak kezében működik). Úgyszintén már majdnem mind elszállították az egykor híres, újvidéki Hins mosópor- és szappangyárban visszamaradt – 2018-ból származó adatok szerint mintegy 1000 tonna – mérgező anyagot, és hamarosan az EI Niš villamossági művek területéről is eltávolítják a hulladékot. A legtöbb helyszín közelében vagy környékén élő lakosság évek hosszú sora óta jogosan panaszkodik és méltatlankodik a hanyagul otthagyott hulladék miatt. Vujović kifejezésével ezúttal felügyelőségi jelenléttel a „nulla állapotig”, eltakarítják ezeket az „ökológiai bombákat”, nem úgy, mint korábban, amikor időről időre elszállítottak egy-egy adott hulladékfajtát.