2024. április 20., szombat

Különlegessé tették városunkat

Átadták az Októberi Díjat és a Novemberi Oklevelet

A városházán szombaton tartották meg az ünnepséget, az elismeréseket Miloš Vučević polgármester és Kristina Karaić, a városi képviselő-testület alelnöke nyújtotta át a díjazottaknak. Az Októberi Díjat az idén a Pavle Savić Műszaki Iskolának, Borislava Perić-Ranković asztaliteniszező és paralimpiai sportolónőnek, továbbá Jaroslav Pap fotóriporternek ítélték oda, néhai kollégánk posztumusz kapta meg a rangos elismerést. Novemberi Oklevéllel a Városi Távfűtő Művek Közvállalatát, a Radosno detinjstvo Gyermekintézményt, az Vöröskeresztet Újvidéki Szervezetét, Marko Trifkovićot, az Újvidéki Kerékpáros Kezdeményezés alapítóját és aktivistáját, valamint az Atelje 61 faliszőnyegműhelyt tüntették ki.

A polgármester szerint kevés olyan város van a világon, amely az őseinek a szabadság iránti szilárd vágyából, ennek hagyományából növekedett és fejlődött. – Hetvenhét évvel ezelőtt október 23-án a háborús pusztításokat elszenvedett város felszabadult. Mindez szilárdan beépült Újvidék alapjaiba, a hősök városába. A különbözőségek harmóniában tudnak egymás mellett meglenni itt, ezért a városunk a legmagasabb emberi és civilizációs értékek szinonimája. Egy ilyen város fejlődését senki és semmi sem akadályozhatja meg – mondta a polgármester.

A díjazottak és az elismerésben részesített munkaszervezetek képviselői a polgármester társaságában a városházán megtartott fogadáson

A díjazottak és az elismerésben részesített munkaszervezetek képviselői a polgármester társaságában a városházán megtartott fogadáson

Hozzátette, hogy olyan emberek és intézmények nyerték el ezeket a rangos elismeréseket, akik/amelyek városunkat különlegessé teszik. – A munkájuknak köszönhetően az átlag fölé emelkedhettünk, és mindannyiunkat arra ösztönöznek, hogy még jobbak legyünk, még többet dolgozzunk és hogy sose feledjük el azokat az értékeket, amelyek a városunk alapjaiba vannak beépítve – figyelmeztetett Vučević.
A díjazottak nevében Borislava Perić-Ranković szólt az egybegyűltekhez. – Köszönöm minden díjazott nevében! Nem is tudom szavakkal kifejezni azt a tiszteletet, amit felénk mutattak és azt a terhet, amelyet az elismeréssel ránk ruháztak. A jövőben is bizonyítanunk kell az irántunk tanúsított bizalom indokoltságát – mondta Borislava Perić-Ranković.

Az Októberi Díjat október 23-a, a város 1944-es felszabadulásának évfordulója alkalmából ítélik oda. A Novemberi Oklevéllel 1918. november 19-ére emlékezünk, amikor is a szerb hadsereg bevonult a városba, valamint egyúttal 1918. november 25-e emlékére is ez az elismerés, amikor az össznépi képviselőház úgy döntött, hogy Bácskát, Baranyát, Bánságot és Szerémséget a Szerb Királysághoz csatolják.