2024. április 24., szerda

Sportoltak a tolerancia jegyében

Tolerancia-sportnapot bonyolított le a hétvégén Topolya Község Ifjúsági Szövetsége a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola tornatermében. A rendezvény alkalmával labdarúgásban, asztaliteniszben, valamint kosárlabdában mérhették össze erejüket a gyerekek – tudtuk meg Holló Dánieltől, az egyesület elnökétől.

– Szervezetünk öt Topolya községben működő ifjúsági tömörülés egyesülésével jött létre, két topolyai csapat, egy bajsai, egy zentagunarasi és egy gunarasi egyesület alkotja. A járványhelyzet miatt eddig nem volt lehetőségünk rendezvényt szervezni, így ez az első bemutatkozásunk. Hogy be tudjuk hozni az elmúlt időszak lemaradását, egy rendezvénysorozatban gondolkodunk, így mindjárt a következő hétvégén is lesz folytatása, alkalom a barátkozásra és a sportolásra.

A hétvégi megmozduláson topolyai gyerekek és a környékbeli falvakban élők vettek részt a szülők közreműködésének köszönhetően, a TSC U9-es csapatának, illetve a Topolyai Kosárlabdaklub gyermekszakosztályának tagjai, valamint bemutatót tartottak az asztaliteniszezők. Valamennyi kis sportoló gyümölcs ajándékban részesült.
Kovács Viktor, a szervezethez tartozó gunarasi ifjúsági egyesület elnöke elmondta, hogy azért is tűzték a tolerancia jelszót a zászlajukra, mert a sport nyelve nemzetközi, és független a kultúrától.

– A sport összeköt mindannyiunkat, függetlenül attól, hogy ki milyen nemzetiségűnek mondja magát. Az sem mellékes, hogy sportolás közben a gyerekek addig sem a digitális eszközök előtt töltik a napjukat. Topolyán azt tapasztalhatjuk, hogy egyfajta szemléletváltás indult el a sporthoz való viszonyulásban. Ez elsősorban a labdarúgó-akadémiának köszönhető, illetve annak, hogy a falai között komolyabb alapokra helyezték az utánpótlás nevelését. Nagyobb becsülete és tekintélye lett a sportnak, a sportban elért eredményeknek. Ehhez még hozzájárulnak azok a támogatók is, akik idejüket, erejüket fektetik bele a teljesítményekre való biztatásba – nyilatkozta Kovács Viktor.

A tolerancia-sportnapot elsősorban a tartományi oktatási titkárság támogatásával szervezték meg, emellett hozzájárult Topolya község önkormányzata is a rendezvényhez. A folytatásban a következő hétvégén labdarúgóturné formájában a gunarasi Dózsa György Általános Iskola tornatermében az öt szervezet csapatai lépnek pályára.