2024. március 28., csütörtök

A vers mindenkié

A bácsfeketehegyi Izida egyesület az idén is megtartotta a Záporka találkozót

Az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület az idén tizenhatodik alkalommal szervezte meg a Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót. A szervezésben ez alkalommal is segítségükre volt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület. A találkozó helyszínét, a Kultúrotthont is a művelődési egyesület biztosította. Az idei találkozó rendben zajlott – mondta el lapunknak Papp Boglárka, a rendezvény szervezője.

– Érkeztek résztvevők Magyarkanizsáról, Szabadkáról, Zentáról, Szenttamásról és Bácsfeketehegyről. Közel 30 versenyzőnk volt, akiknek fellépését szakzsűri értékelte. Az idei évben a zsűri tagja volt Barta Júlia versfelkészítő, Sutus Ágota logopédus és Dudás Zita logopédus. A verseny három korcsoportban folyt, az elsőben a 6–15 évesek voltak, a másodikban a 16–25 évesek, a harmadikban pedig a 26 év felettiek. A korcsoportokon belül a Szivárvány és Napraforgó csoportokra osztottuk a résztvevőket. A Szivárvány csoportba a tanulásban akadályozott gyerekek, a Napraforgó kategóriába pedig az értelmileg akadályozott gyerekek tartoztak. A verseny közben, míg az egyik csoport fellépett, addig a másik kettő játékfoglalkozáson vett részt Balassa Emesével és Nagy Abonyi Anitával. Emellett az Izida munkatársai kreatív kézműves-foglalkozást tartottak számukra. A zsűri és mindannyiunk legnagyobb örömére az idén nagyon sok ajándék lett kiosztva – mondta el a szervező, majd arról is szólt, hogy a rendezvényen összesen (versenyzők, felkészítők és kísérők) mintegy 80 ember vett részt. Papp azt is elmondta, hogy elégedett az idei verseny menetével.

– A Covid-járvány miatt voltak kétségeink afelől, hogy meg lehet-e majd tartani a találkozót. A tavalyi évben online formában tartottuk meg, de ezt az idén semmiképpen sem szerettük volna. Még az utolsó percekben is nagyon izgultunk, de szerencsére minden jól alakult. Igaz, nem 50 versenyzőnk volt, mint amennyi a szokásos, hanem csak szűk 30, de családias hangulatban zajlott, és jól érezték magukat a gyerekek. Régi ismerősök találkoztak újra, akik a járvány miatt két éve nem látták egymást. A résztvevők beszélgettek egymással, barátkoztak, új barátokat szereztek, elmondhatom, hogy jól sikerült a találkozó – fogalmazott a szervező.

A találkozón végül a következő eredmények születtek: a 6–15 éves korcsoportban a Szivárvány kategóriában két első helyezett lett, Muhi Attila és Csonka Dávid, a Napraforgó kategóriában pedig Drobina Levente bizonyult a legjobbnak. A 16–25 éves korcsoportban a Szivárvány kategóriában Novaković Nenad lett az első, a Napraforgóban Ádám Nikoletta. A 25 év felettieknél a Szivárvány csoportban Lázár Róbert, a Napraforgóban pedig Burány Béla lett a legjobb.


A XVI. Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, a tartományi kulturális titkárság, a HUSRB/1903/31/0066 BACROUTE elnevezésű IPA-projektum és a Živinastija vállalat.