2024. április 20., szombat
TÖRÖKKANIZSA

Könyvadomány a törökkanizsai könyvtárnak

Történelmi és irodalmi fontosságú ajándékok Papp László hagyatékából

Összesen 303 nagy értékű könyvet, közöttük több különleges kiadványt adományozott Bánszky Mária néprajzkutató, nyugalmazott múzeumi tanácsos a törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtárnak. A kötetek Papp László egykori neves törökkanizsai bankár hagyatékából származnak, és László második felesége, Ilonka halála után örökölte meg Mária unokaöccse. Mária az adomány kapcsán elmondta, hogy a könyvek között magyar és a világirodalmi klasszikusok is vannak. Így ötven gyönyörű piros vászonkötésű Jókai-kötet, negyven Gárdonyi- és több mint harminc Mikszáth Kálmán-kötet, sőt egyebek között Oscar Wilde összes műve is szerepel a könyvtárnak szánt könyvek között, amelyekben az egykori tulajdonos, Papp László ex librise is fel van tüntetve.

Újhelyi Nándor, Törökkanizsa község képviselő-testületének elnöke a Branislav Nušić Könyvtár alapítójának elöljárójaként köszönte meg a könyvadományt, és napilapunknak nyilatkozva kiemelte, hogy nemcsak irodalmi jelentősége van ennek az ajándéknak, hanem történelmi szempontból is fontos.

Ötven gyönyörű piros vászonkötésű Jókai-kötet is van az adományok között

Ötven gyönyörű piros vászonkötésű Jókai-kötet is van az adományok között

– Egy olyan korszakról beszélünk a két világháború között, amely talán nem lett az elmúlt időszakban eléggé feltárva. Papp Lászlóról tudjuk, hogy bankárként dolgozott, emellett az akkori magyar értelmiségi körben is jelen volt, és nagyon sok értékes műtárgya, könyve volt – fogalmazott Újhelyi, és elmondta azt is, hogy az akkori idő egy részének feltárásán, közkinccsé tételén ténykednek, hogy az a jelenkor, ugyanakkor a jövő nemzedéke számára is elérhető legyen.

A törökkanizsai képviselő-testület elnöke megjegyezte, fontos, hogy a városi könyvtár méltóképp, megfelelőképp gondozza ezeket a köteteket, illetve hogy mindenki számára elérhetővé tegye.