2024. április 19., péntek
MOHOL

A horgolt csigától a Micimackóig

A moholi Agócs Andrea horgolt gyermekjátékokat készít

Évek óta készít horgolt gyerekjátékokat és használati eszközöket a moholi Agócs Andrea. A kezei közül változatos horgolt munkák kerülnek ki, többek között bábok, állatfigurák, babák, táskák, babatakarók, tolltartók és mobiltartók.

– Hat-hét évvel ezelőtt kezdtem horgolt gyerekjátékokat készíteni, akkoriban volt óvodás a kisebbik lányom, akinek kerestünk és találtunk egy csigamintát, amit elkészítettem, és tetszett neki. Majd a nagyobbik lányomnak is horgoltam egy csigát, az is tetszett. A kislányom nagyon sokat játszott a horgolt játékokkal, és a kis barátnője is. Babát is készítettem nagy hajjal, amit lehet frizurázni. Meséket találtunk ki az állatokkal, sokat játszottak vele. Aztán szülinapokra készítettem a gyerekeknek, az osztálytársak közül jóformán mindenki kapott valamilyen bábos játékot vagy tolltartót. Közben én is fejlődtem, és a saját hibámból tanultam. Ha most megnézem a hat-hét évvel ezelőtti munkáimat, akkor sok kivetnivalót találok bennünk. Most már másként csinálom, szebbek is, és formásabbak is, de valahonnan el kellett kezdeni – mesélte Agócs Andrea.

Agócs Andrea a portékáival kirakodóvásáron

Agócs Andrea a portékáival kirakodóvásáron

– A horgolásra anyukám tanított még gyerekkoromban, de a horgolt gyermekjátékok és használati eszközök elkészítésének nyitjára én jöttem rá. A YouTube-on néztem videókat, és utánaolvastam, mintákat kerestem, meg próbálgattam az elkészítésüket. Ez nem egyszerű feladat, meg időigényes is. A kézimunka nincs megfizetve, mert van, aki azt gondolja, hogy ez milyen sokba kerül, de azt nem jut eszébe, hogy mennyi időbe telik, míg az ember elkészít egy-egy munkát. A nyuszibáb meghorgolása körülbelül öt órát vesz igénybe. Bár én szívesen csinálom, ha van egy kis szabadidőm, rögtön horgolni kezdek. Ne gondold azt, hogy reggeltől estig horgolok, de ha van egy kis szabadidőm, akkor megcsinálom a nyuszi fülét vagy a testét, és így apránként elkészül. Összekötöm a kellemest a hasznossal, mert számomra a horgolás stresszűző munka. A horgolt bábok ára változó, mert vannak bonyolultabbak, általában 200, 300 és 500 dinárba kerülnek. Készítettem egy nagyobb méretű Micimackó bábot, ami 1500 dinár volt, és az interneten adtam el. Az kiválóan sikerült, tökéletes volt, aki értékeli a kézimunkát, az megveszi. A munkáimat eddig az interneten próbáltam eladni, de nem mondhatom, hogy nagy sikerrel. Ezeket a horgolt gyermekjátékokat 30 Celsius-fokon kímélő programon lehet mosni, és tartósak is – mesélte a negyvenes éveiben járó moholi asszony.