2024. április 20., szombat
MOTOGP

A MotoGP első francia világbajnoka

Az Emilia-romagnai Nagydíj teljes hétvégéjén nagyon távol álltak az erőviszonyok attól, hogy Fabio Quartararót már ezen a hétvégén bajnokká avassák, az utolsó percekben azonban jött a fordulat, és a francia mégis történelmi sikert ünnepelhetett.

Az austini kitérő után visszatért Misanóba a MotoGP, három futammal a szezon vége előtt pedig az idén a gyári Yamahával kimagasló Quartararo már közel került ahhoz, hogy matematikailag is behozhatatlan pontelőnyre tegyen szert: ehhez egyetlen állva maradt riválisa, Francesco Bagnaia előtt kellett célba érnie. Az olasz ducatis azonban ősszel remek formában motorozik, és itt a kisebb-nagyobb mértékben az időmérőig minden edzést befolyásoló esőben is ő volt nyeregben: már zsinórban negyedik pole-ját szerezte, míg Quartararo a királykategóriában eltöltött három éve leggyengébb eredményével csak a 15. lett.

Az első körökben Bagnaiát csapattársa, Jack Miller védte az agilis Marc Márquez támadásaitól, ám az ausztrál a negyedik körben eldobta a motort. Innentől megismétlődött a pár hete Aragónban látott forgatókönyv, s az élen álló Bagnaiára Márquez szűnni nem akaró nyomást helyezett. Eközben Quartararo lassan felkapaszkodott egészen az 5. helyig, de az élen állókhoz mért lemaradása már túl nagy volt. A Ducati olasz versenyzője akkor is életben tartotta volna bajnoki esélyeit, ha a második helyre csúszik, ám öt körrel a leintés előtt végül nem oda, hanem az egyik kanyarban a kavicságyba csúszott. Kiesésével eldőlt, hogy Quartararo biztosan világbajnokká válik, noha az utolsó körben Enea Bastianini megelőzte őt a 3. helyért, így nem a dobogón ünnepelhetett – ellenben megtette ezt a pályán, a szurkolók előtt. A 22 éves Quartararo az első francia, aki világbajnok lett a motorversenyzés királykategóriájában, de sikerében az is különleges, hogy korábban egyik kisebb kategóriát sem tudta megnyerni, s tündöklése a legnagyobbak között kezdődött. A befutó után többeknek volt okuk ünneplése: Márquez nyomásgyakorlása célt ért, és idei harmadik győzelmének örülhetett, ráadásul visszatérése óta először egy jobbkanyaros pályán is gyors tudott lenni. Csapattársa, Pol Espargaró tette teljessé a Honda örömét a 2. helyen, aki először lett dobogós az istállóval. Nagy éljenzést kapott Valentino Rossi is: bár még két futam hátravan a visszavonulásáig, most utoljára versenyzett olasz földön, amit különleges sisakfestéssel tett emlékezetessé, na meg az utolsóról a 10. helyre való előretöréssel.

A két kisebb kategóriában még nem született döntés, Moto2-ben Remy Gardner és Raúl Fernandez, a Moto3-ban pedig Pedro Acosta és Dennis Foggia vív a titulusért.

Az Emilia-romagnai Nagydíj végeredménye: 1. Marc Márquez (Honda) 41:52,830, 2. Pol Espargaró (Honda) +4,8 másodperc hátrány, 3. Enea Bastianini (Avintia Ducati) +12,0, 4. Fabio Quartararo (Yamaha) +12,7, 5. Johann Zarco (Pramac Ducati) +16,4 stb.
A világbajnokság állása: 1. Quartararo 267 pont, 2. Bagnaia 202, 3. Mir 175, 4. Zarco 152, 5. Miller 149 stb.

A McLaren a legnépszerűbb

A Formula–1-es USA Nagydíjat vasárnap este, lapzártánk után futották, de a hétvége kezdetén is volt miről beszélni, hiszen a sport közzétette a nemrég lefuttatott világszintű közvélemény-kutatás eredményeit, amelyben a nézők elmondták preferenciáikat, és véleményt formáltak az F1 által az elmúlt években vett irányról.

A kérdőívet összesen több mint 167 ezer ember töltötte ki, a talán legmeglepőbb válasz pedig a kedvenc csapatra vonatkozó kérdésnél rajzolódott ki, hiszen nem az idén egymásnak feszülő Mercedest és Red Bullt, de még csak nem is a Ferrarit, hanem a McLarent jelölték meg legtöbben mint a szívükhöz legközelebb álló istállót – pedig a wokingiak kilenc év után idén nyertek először. A kedvenc versenyzők listáján is komoly átrendeződés látható a legutóbbi, négy évvel ezelőtti felméréshez képest, hiszen előretörtek a fiatalok. A legnépszerűbb versenyzőként Max Verstappent hozták ki az adatok, míg a második (és a női szavazók között az első) Lando Norris lett, akit Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo követ. A versenynaptárt illetően a rajongók megerősítették, hogy nem szeretnék, ha klasszikus helyszínek kikerülnének a körforgásból az új pályák érdekében, hiszen Monzához, Spához, Silverstone-hoz és Monacóhoz ragaszkodnak a legjobban.

A kérdőív kikérte a nézők véleményét az F1 szabályaival kapcsolatban is, a sport vezetői pedig ilyenkor mindig megfogadják, hogy figyelembe veszik azt a jövőbeli döntéseknél. Komoly ellentmondás látszik azonban az idén bevezetett sprintversenyek kérdésében, hiszen míg az F1-nél az elmúlt hetekben azt nyilatkozták, a nagyszerű nézői visszajelzések miatt szeretnék megtartani, sőt növelni a számukat a jövő évben, a mostani kutatás eredményei azt mutatják, hogy csak a szavazók 6,7 százaléka szerint javította a show-t a bevezetésük, azt pedig nagy tömeg utasítja el, hogy minden hétvégén rendezzenek ilyen betéteseményt. Általánosságban más „mesterséges” izgalomgeneráló tényezőket sem szeretnének látni a nézők, így ismét nagy arányban utasították el a büntetősúlyok és a fordított rajtrácsok bevezetését, azt viszont örvendetes fejleménynek tekintenék, ha a felügyelők nem szankcionálnának ilyen szigorúan. A többség továbbra is szeretné, ha visszatérne a gumiháború és a futam közbeni tankolás, ám már csak a 35 évnél idősebb nézők körében dívik ez a nosztalgia. A sport viszont a fiatalok megszólítására helyezte a hangsúlyt az elmúlt években, a nézői korfa átalakulása pedig azt jelzi, ez sikerült is az olyan új eszközök révén, mint a közösségi média és a szezonokat összefoglaló tv-sorozat. Bár Verstappen épp a napokban jelentette ki, ő többé nem hajlandó nyilatkozni a Netflix forgatócsoportjának, akik nem létező feszültségeket szőnek bele a történetmesélésbe.