2024. április 19., péntek

Harminc év alkotói tevékenység

Miroslav Jovančić kiállítása nyílt meg a Szabadkai Kortárs Galériában

Miroslav Jovančić, a harminc éves művészeti tevékenységét ünnepelve, az elmúlt tizenhárom évben alkotott festményeit tárta az érdeklődők elé a Szabadkai Kortárs Galériában. A kiállítást Jasmina Vidaković Jovančić kurátor méltatta.

– Minden kiállítás egy ünnep, különösen azoké, amelyek egy jubileumot jelölnek. Ez is az, hiszen ezúttal Miroslav Jovančić hivatásos alkotómunkájának harminc évét ünnepeljük. Egy sokoldalú művészről van szó, akit szinte mindenki másképp ismer. Nem tévednek azok sem, akik a zenészt látják benne, de azok sem akik a képzőművészt, vagy a tanárt. A sokoldalúsága megmutatkozik az alkotásaiban is. Ezekben minden felfedezhető, ami őt érdekli, a kiállítása szinte naplószerű. A képeken önmaga kutatása és az tökéletes világ keresése, valamint a zene iránt érzett szeretete mellett, nyomon követhető egyebek között a rajongása a növény- és állatvilág, a cicák és a csilipaprikák iránt. A legutóbbi önálló kiállítása tizenhárom évvel ezelőtt volt, így a jelenlegin lényegében az elmúlt tizenhárom év alkotásai láthatóak – hallottuk a kurátortól.

A kiállítást Hernyák György rendező nyitotta meg.

– Az ember egész életében keresi önmagát a világban, vagy a világot önmagában. Aki művészettel foglalkozik, az tulajdonképpen mindig saját magát fogalmazza meg, erre példa ez a kiállítás is – mondta egyebek között Hernyák György.

Miroslav Jovančić egyik saját festménye előtt zenél Zoran Dukićtyal és Bakos Árpáddal (Fotó: Lukács Melinda)

Miroslav Jovančić egyik saját festménye előtt zenél Zoran Dukićtyal és Bakos Árpáddal (Fotó: Lukács Melinda)

Miroslav Jovančić a kiállítás katalógusában vall önmagáról és az alkotásról.

–Minden, ami a festményeimen található az életemből és a tapasztalataimból ered. Azt hiszem, nem is csinálok mást, csak a saját életemet festem. Munkáim önéletrajzi jelleggel bírnak, de nem csupán a mindennapi események rögzítései, hanem inkább egyfajta szelekció, különböző szimbólumok összessége, amelyből lassan kiépül egy szimbolikus-önéletrajzi narratíva. Próbálom megörökíteni a pillanatot a legintenzívebb állapotában, amikor bevésődik az emlékezetbe. Azt hiszem, ez az a pillanat, amikor az elemek beépülnek a memóriába, és az ezt követő folyamatban ezekből formálom azokat a szimbólumokat, amelyeket később használok – vallja a művész.

A kiállításon filmek is megtekinthetőek Miroslav Jovančićról, ezeket Fejős Csilla és Husnyák Andrea készítette. A megnyitón a zenélés sem maradt el, Miroslav Jovančić a zenésztársaival, Bakos Árpáddal és Zoran Dukićtyal lépett fel.