2024. március 28., csütörtök

Az identitásépítés színtere

Harmincéves a boszniai szerb parlament – Szoros kapcsolatot kell ápolnia minden anyaországnak a diaszpórájával

Ivica Dačićnak, a szerb parlament elnökének társaságában tegnap Banjalukában Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke Željka Cvijanovićtyal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével és Nedeljko Čubrilovićtyal, az ottani parlament elnökével tárgyalt. A boszniai szerb vezetőség a parlament fennállásának harmincadik évfordulóját ünnepelte, a tartományi delegáció, melynek tagja volt Nikola Banjac főtitkár is, részt vett a jubileum kapcsán szervezett ünnepségen. A tárgyalások mindegyikén hangsúlyozták a résztvevők a Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság közötti együttműködésnek a fontosságát, melyhez hozzájárulnak a parlamentek közötti intenzív kapcsolatok is. Egyetértettek abban, hogy felbonthatatlannak számít a szerb állam és a szerb entitás közötti kapcsolat, egység, mely csak hangsúlyosabbá válik olyan időkben, amikor nehezebb körülményekkel találják szembe magukat a határ innenső és túloldalán élők.

Pásztor a nap folyamán találkozott Milorad Dodikkal, a bosznia-hercegovinai hármas elnökség szerb tagjával. A megbeszélésen sorravették azokat a kihívásokat, amelyekkel újabban a boszniai Szerb Köztársaságnak meg kell birkóznia, a Szerbia és a Szerb Köztársaság közötti, építő jellegű kapcsolatok, támogatás, egység, egyetértés fontosságára helyezték a hangsúlyt.

A tartományi képviselőház elnöke a harmincéves jubileum alkalmából szervezett díszülésen kiemelte, meglehetősen nagy megtiszteltetésnek érzi, hogy felszólalhat egy ilyen jelentős évfordulón. Fontosnak, pótolhatatlannak nevezte a boszniai szerb parlamentnek az identitás és a szuverenitás megőrzése terén tett erőfeszítését, szerepét, majd hozzátette, az idő, a körülmények állandóan változnak, s a jövő is megannyi kihívást hoz még. Emlékeztetett arra, hogy nemrégiben ünnepelték meg a vajdasági és a boszniai szerb parlament közötti együttműködés tizedik évfordulóját, mely voltaképpen a két régió polgárainak összeköttetését szolgálja. Kiemelte, teljes mértékben egyetért azoknak a véleményével, akik az anyaország és diaszpórájának a lehető legszorosabb kapcsolata mellett szállnak síkra. A vajdasági politikai tényezők mindegyike támogatja a boszniai szerb entitással való legszorosabb viszony kialakítását.