2024. április 25., csütörtök

Áttérés az új számlázási modellre

Fizetik a pénztárgépek cseréjére szánt állami támogatást

Az új számlázási modellre való átállás a gazdaságnak egy dinárjába sem kerül, az állam állja az új kasszák beszerzésének költségeit, amire 6 milliárd dinárt, azaz mintegy 50 millió eurót különített el – erősítette meg Siniša Mali pénzügyminiszter. Minden pénztárgép és minden értékesítési hely után 100-100 euró támogatás jár, az áfarendszeren kívül dolgozóknak még 20 százalékkal megtoldják a kasszatámogatást.

Tegnap, október 25-én át is utalták a pénzt azoknak, akik eddig igényelték a támogatást, a további kifizetés pedig az igénylések beérkezésének sorrendjében, hetente történik. A támogatási jogosultsághoz elengedhetetlen, hogy a cégek elzőleg bejelentsék értékesítési helyeiket, üzlethelyiségeiket, ezt pedig már a hónap eleje óta megtehetik elektronikus úton, az Adóigazgatóság honlapján. A segélyre október 15-e óta lehet jelentkezni, és igényüket egészen a jövő év január 31-éig szintén interneten, az Adóigazgatóság portálján (https://www.purs.gov.rs/sr/e-porezi/portal.html) jelezhetik.

– Az új fiskalizációs rendszer bevezetése hasznos lesz mind a gazdaságnak, mind az államnak. A cégek számára olcsóbb lesz, hiszen a régi kasszák eltűnése után nem lesz többé kontroll pénztárgépszalag, nem lesz éves szerviz és más költség, ami pedig az államot illeti, nagy segítséget jelent az árnyékgazdaság elleni fellépésben, ugyanakkor hozzájárul a költségvetési rendszer stabilitásához. A Szerbiai Gazdasági Kamara számításai szerint az online pénztárgépek jelentős, mintegy 10 millió eurós megtakarítást hoznak a gazdaságnak. Fontos kiemelnem, hogy az új modell lehetővé teszi az áfa visszatérítését még ugyanazon a napon. Ez volt a vállalatok egyik követelése, a másik pedig az, hogy határozzunk meg egy átmeneti időszakot a törvény alkalmazására, ami a jogszabály módosításával meg is történt, és ennek értelmében az idén november 1-je és a jövő év április 30-a között a régi és az új modell is alkalmazható, május 1-jétől azonban mindenki köteles lesz áttérni az online számlázásra. A jövő év végére minden áfaköteles vállalat benne lesz az e-számlázási rendszerben, 2023-tól pedig a tervek szerint már áttérünk az ún. elektronikus kötvények rendszerére, tehát bekapcsoljuk a vámszerveket is. Ha ez mind megvalósul, sokkal könnyebben tudjuk majd megkülönböztetni a feketézőket a törvényesen dolgozóktól – mondta Mali.