2024. március 29., péntek

Környezetvédő tűzoltók ünnepe

Az idén a műanyag-feldolgozás hiányára hívja fel a figyelmet a 15 éves Eco Fire egyesület

Mindaddig értelmetlen regionális hulladéktárolókat létesíteni, amíg nem épülnek olyan gyárak, amelyek képesek megfelelő módon feldolgozni az összegyűjtött hulladékot – mondta Ljubica Krnjajić, az Eco Fire egyesület elnöke az Ápold az ágat, amelyen ülsz! elnevezésű tribünön Újvidéken. A Gazdasági Kamarában megtartott találkozót 15. alkalommal szervezte meg az első ökológiai és tűzvédelmi szervezet.

Az idei találkozó témája a műanyaghulladék volt. Az egybegyűltek több előadást is hallhattak a használatáról, káros környezeti hatásairól, kezelési módjáról és égetésének következményeiről, de az újrahasznosítással járó gondokra is kitértek a felszólalók. A környezetvédők és a tűzoltók a műanyag használatának csökkentése mellett szorgalmazzák olyan vállalatok megalapítását, amelyek képesek lesznek megfelelő módon feldolgozni a műanyaghulladékot. Kérték, hogy az illetékes állami szervek alakítsanak ki olyan rendszert, amely lehetővé teszi a szelektíven gyűjtött hulladék átvételét és újrahasznosítását. Tűzvédelmi szempontból főként azon műanyag termékek kezelési módjára hívták fel a figyelmet, amelyekben feldolgozásuk előtt veszélyes anyagokat tárolnak. Példaként a mezőgazdaságban használatos permetszeres flakonokat említették, amelyek újrahasznosítására még úgy sem kerül sor, hogy begyűjtésüket és feldolgozásukat pontos rendeletek szabályozzák. A szakemberek külön problémaként említették a szeméttelepeken keletkező tüzeket, amelyekkel nagy mennyiségben kerülnek szennyező anyagok mind a levegőbe, mind a földbe.

A hulladékfeldolgozó üzemek létrehozását szorgalmazzák a környezetvédők és a tűzoltók (Fotó: Tóth D. Lívia)

A hulladékfeldolgozó üzemek létrehozását szorgalmazzák a környezetvédők és a tűzoltók (Fotó: Tóth D. Lívia)

Az egyesület az idén a lakosokban is tudatosítani szeretné a műanyag feldolgozásának jelentőségét, így több városban tartottak és tartanak figyelemfelkeltő akciókat. A tereken felállított pultokon tájékoztató füzeteket osztogatnak, az iskolákban játékos gyakorlatokat tartanak, a helyi közösségekben pedig előadásokat szerveznek. Az egyesület tagjai az elmúlt években számos hasonló megmozdulást szerveztek Vajdaságban: ezekkel egyrészt fel szeretnék hívni a lakosok figyelmét az egészségre káros anyagok használatára és szennyező hatására, másrészt viszont országos szinten is szorgalmazzák a hulladékkezelés szabályozását, illetve az újrahasznosítás megoldását.

A tribün másnapján, szombaton a Fruška gorán szerveztek volna műagyaggyűjtési akciót: a terveiket azonban meghiúsította, hogy nem találtak olyan vállalatot, amely az átvételt követően megfelelően feldolgozta volna a begyűjtött hulladékot. Ez is alátámasztotta az egyesület álláspontját és céljait – hangsúlyozták a szakemberek, akik a kudarcba fulladt akció helyett egy tartalmas napot tölthettek együtt a bukovaci Sakk-klubban. Míg egyesek gulyást főztek, addig a csoportok kirándultak a Fruška gorán.

Ljubica Krnjajić (Fotó: Tóth D. Lívia)

Ljubica Krnjajić (Fotó: Tóth D. Lívia)

A Gulašijada elnevezésű rendezvényt ötödik alkalommal szervezte meg az Eco Fire egyesület. A barátkozással egybekötött tapasztalatcserével évente felhívják a figyelmet az erdőtüzek káros következményeire is. Tavaly például arra mutattak rá, hogy az aljnövényzeten terjedő tüzek miatt mind több fajta gyógynövény tűnik el a Fruška goráról.

– A nyári melegekben Vajdaságban naponta legkevesebb 10 tűzesetet jegyzünk. Ez igen sok, és országos szinten sem jobb a helyzet. Szerbiában évente 35 és 40 ezer között mozog azoknak a kiszállásoknak a száma, amelyeket hivatásos vagy önkéntes tűzoltók végeztek el. Az ezer lakosra eső egy tűzeseten felüli átlag emberi gondatlanságra és felelőtlenségre utal. Területeinken tehát nagy szükség van mind a tűzvédelmi, mind a környezetvédelmi szabályozásokra. Ugyanakkor ezek jelentőségét tudatosítanunk kell az emberekben is – mondta az egyesület elnöke.

A kétnapos rendezvény megtartását Újvidék város támogatta. Bojana Pađen, környezetvédelemmel megbízott tanácstag az eseményen elmondta, hogy az ökológiai problémák sikeres kezeléséhez az egész társadalomnak össze kell fognia: a városi vezetés nyitott az együttműködésre a tudományos kutatóintézetekkel, az egyesületekkel és a közszolgálatokkal is. Évente jelentős támogatásokat folyósítanak azoknak a civil szervezeteknek, amelyek környezetvédelmi tevékenységet folytatnak: az idén 132 ilyen jellegű projektumot támogattak Újvidék területén – mondta a tanácstag.