2024. április 26., péntek

Az infláció kétszer nagyobb az előirányzottnál

Boban Stojanović, a niši Gazdasági Egyetem professzora kijelentette, hogy Szerbiában nagy problémát jelent az árak emelkedése, amely világosan rámutat arra, hogy az infláció kétszer nagyobb a Szerb Nemzeti Bank által előirányzottnál - írja az N1 hírportál.

Szavai szerint a hivatalos adatok alapján az infláció évente 6,5 százalékos, de mindenki láthatja az üzletekben, hogy a drágulás sokkal nagyobb.

Véleménye szerint a Nemzeti Bank és az állam nem tesz eleget az árak stabilizálásának megőrzéséért, amely előfeltétele a makrogazdasági stabilitásnak is.

Az államnak meg kell találni azt a rendszert, amellyel megakadályozza az árak további emelkedését, vagyis elejét vehetné annak az ördögi körnek a megjelenését, amely kétszámjegyű inflációhoz vezethetne. Egy ilyen helyzet tovább ronthatja a gazdaság más stabil területeit és ebből a körből nehéz lenne kijutni - mondta Stojanović.

Elmondása szerint a polgárok vásárlőereje még stabil állapotok között is gyenge.

A kutatások bebizonyították, hogy bármilyen fehér technikai eszközből négy darab vásárlásához Németországban a fizetés 40 százalékát kell elkölteni, még Szerbiában ugyanennyiért négy átlagfizetés szükséges - jelentette ki a szakember.

Hozzátette, hogy az árak emelkedésével a vásárlóerő is csökken, mert a bérek emelkedése viszont nem akkora mértékű. Ez hosszútávon káros hatással lehet a lakosság széles rétegeire.