2024. április 19., péntek

Sörös Imrére emlékeztek

Temerinben az ’56-os forradalom hősei és a délvidéki mártír emléke előtt tisztelegtek

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak szombaton a temerini Tájház udvarában a Sörös Imre (1932–1958) helyi származású mártír emlékére 2018-ban felállított mellszobornál. Az eseményen a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, annak topolyai szervezete, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezete, valamint a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület képviselői rótták le kegyeletüket az '56-os magyar forradalom mártírjai előtt. Emlékbeszédet Csorba Béla, a VMDP elnöke mondott. Kiemelte, hogy világtörténelmi jelentőségű napról emlékezünk meg október 23-án.

– Hatvanöt évvel ezelőtt ezen a napon a magyarság ünnepelt, és a diáktüntetéseket a szabadság szelleme hatotta át. A tüntetések szervezői maguk sem gondolták abban a pillanatban, hogy mindez mivé is fog kifejlődni. A szabadságharcot végül november 4-én a szovjet tankok tiporták el. Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy az '56-os események hosszú időre a világtörténelem lapjaira jegyezték fel a magyarságot, hiszen megrengette azt a totalitárius hatalmat, amely addig a pillanatig elpusztíthatatlannak tűnt. A kommunista totalitarizmus által jelentett veszélyek, amelyek egykoron Európát és a világot is fenyegették, napjainkra talán már teljesen elmúltak. Ehelyett viszont újabb totalitarizmusok léptek fel, amelyek pusztító hatásait szinte nap mint nap érezhetjük – mondta Csorba.

Fúró Dénes felvétele

Fúró Dénes felvétele

Kiemelte Sörös Imre életútját, aki fittyet hányva a szigorú határzárra, hazaszökött Temerinbe. A szovjet invázió után álnéven a bujkáló felkelők és családtagjaik Ausztriába szöktetésén tevékenykedett. Lebukása után katonai bíróság elé állították, és halálra ítélték, majd kivégezték.

– Büszkék lehetünk mártírunkra, és nemcsak mi, temeriniek, hanem az egész Délvidék is, hiszen tiszta szívvel és becsülettel állt helyt a magyar nemzet számára jelentős és tragikus időkben – mondta Csorba.

Az egybegyűlt megemlékezők a Dalárda férfikórussal együtt énekelték el a Himnuszt.