2022. január 23., vasárnap

Az utolsó garabonciás

A leányfalui Szekér Színház előadása Óbecsén

Az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben vasárnap, október 31-én, 19 órakor a Szekér Színház Krúdy Gyula Az utolsó garabonciás című művét viszi színpadra Póka Éva rendezésében. Az utolsó garabonciás című darab Krúdy Gyula azonos című novellája alapján készült, annak alapgondolatát, a magyarság Trianon utáni összetartozásának allegorikus képét helyezve a középpontba. Az előadást élő zenei kísérettel, különleges, a témának megfelelően kissé meseszerű díszletek és jelmezek segítségével adják elő.

– Nagyon fontosnak éreztük, hogy az előadás az ország és a nemzet megcsonkításának századik évfordulóján a száz évvel ezelőtti érzelmi állapotokhoz viszonyítva valamilyen többletet tudon adni a ma emberének, aki már csak történelmi távlatait láthatja az akkori jelennek. Épp ezért igyekeztünk túllépni az akkori idők sokszor messianisztikus, ma már meghaladott szemléletmódján, hiszen az azóta eltelt száz év minden újabb tragédiája ellenére úgy tűnik, hogy jelenlétünk a Kárpát-medencében optimizmusra is ad okot, és arra, hogy azt hangsúlyozzuk ki a művészet eszközeivel, hogy Trianon milyen komoly nemzeterősítő tényezőt jelentett a magyarság számára, a bajban megerősödő összetartozást, ragaszkodást. A darab éppen ezért minden belső tragikuma ellenére optimista és felemelő gondolatokkal zárul, és – ami nagyon fontos manapság –, nem ellentétet, feszültséget, sehová nem vezető gyűlölködést szít, hanem nemzetünk egységességének, belső békéjének másokat nem sértő, ám nagyon is megalapozott igényét veti fel szelíd, mégis határozott retorikával – mondta Póka Éva, az előadás rendezője.

Hozzátette, a Krúdy-novella eredeti, vázlatszerű elemekből felépített szerkezetét a színpadi átdolgozás folyamatos és a központi gondolaton átívelő egységes történetté alakította, a cselekményt több ponton anekdotisztikus eseményekkel, emberi sorsokat felvillantó képekkel is kibővítette, hogy egyszerre idézhesse fel a korszak jellemző alakjait és világát, és a nemzet összetartozásának időtlen paraboláját.

Jegyek elővételben 200 dináros áron a Petőfi kultúrkör irodájában válthatók munkanapokon 8 és 13 óra között, illetve foglalhatók a 069/10-556-os telefonszámon.