2024. április 19., péntek

Új kezekben a Császár-tó

A Természetvédelmi Rezervátumok Közintézmény irányítja a természetvédelmi területet

A szerbiai kormány rendelete értelmében az Óbéga-Császár-tó természetvédelmi terület a nagybecskereki Természetvédelmi Rezervátumok Közintézmény irányítása alá került. Eddig az Écska halgazdaság irányította. A változás az után állt be, hogy a Lukácsfalva közelében levő halgazdaságot a nyáron átvette a Matijević Agrar társaság. Szerbia legnagyobb édesvízi halastavaként ismert létesítmény az utóbbi években a verbászi Mirotin társaság tulajdonában volt.

A halgazdaságban történt tulajdonosváltás után megszületett a kormánydöntés, amellyel a Nagybecskerek Város által alapított Természetvédelmi Rezervátumok Közintézmény lett a Nagybecskerektől 17 km-re fekvő, a régi Béga-meder körüli természetvédelmi rezervátum gondviselője. Ezzel gyakorlatilag lezárult a 18 éve tartó vita arról, hogy ki jogosult a természetvédelmi rezervátum irányítására. Már hosszú ideje egyesek azt hangoztatták, hogy érdekütköztetésről volt szó, mivel az Écska Halgazdaság lehalászáskor a meg nem tisztított vizet a Császár-tóba engedte, és ezzel jelentős károkat okozott. Ugyanis a vízzel együtt nagy mennyiségű iszap került az egykori Ó-Béga medrébe. Ennek következményeként egyre inkább elmocsarasodott, és sokszor vastagabb volt benne az iszapréteg, mint a vízmennyiség. Volt rá példa, hogy az alig 60 centis vízben és a két-három méteres iszapban zátonyra futott a turistákat szállító sétahajó.

A Természetvédelmi Rezervátumok Közintézményre komoly feladat vár, hogy ezt az áldatlan állapotot megváltoztassa. Szerintük ugyanis eddig nem viselték kellőképpen a gondját a természetvédelmi területnek. Elsősorban útját kell állni az engedély nélküli halászatnak a rezervátum területén. Másrészt, meg kell akadályozni az eddigi gyakorlatot, hogy megfelelő szűrés nélkül engedjék le a vizet a halastóból az Ó-Béga medrébe. Ez lehetséges lesz, de előbb megfelelő, szennyvíztisztító szűrőt kell felszerelni a vízlevezető rendszerre, ezt a szakmai tanulmányban meg is követelik. Emellett hatékonyabb tűzvédelmi rendszer is szükséges, hogy ne ismétlődhessen meg a néhány évvel ezelőtti tűzeset a rezervátumban. Tervben van a turisztikai jelzések felújítása és lecserélése is.

A Béga-meder körüli természetvédelmi rezervátumot Bánát Amazóniájának is nevezik. Ferenc Ferdinánd kedvenc vadászhelye volt. Innen a Császár-tó elnevezés. Az ötezer hektárnyi területet felölelő rezervátum jellegzetessége a vizek, a füves területek és az erdők mozaikszerű váltakozása. Az Óbéga-Császár-tó Speciális Rezervátum 1994-ben jött létre, 1996-ban a ramsari egyezmény keretében pedig besorolták a világ legjelentősebb vizes élőhelyei közé. A rezervátumban élnek vidrák, van vadmacska, rétisas, jégmadár, vaddisznó. A rezervátum elsősorban vízimadarak pihenője és élőhelye. Itt fészkel az Európában élő mind a tíz gémfajta. Ez a madár a rezervátum szimbóluma. A Császár-tó jórészt az écskai halastó miatt az egyik legjelentősebb madártani állomás Európában. A vándorlás időszakában a madárfajoknak a száma 250-ről 380-ra emelkedik.