2024. március 28., csütörtök

Orosz katonák gyakorlatoztak az afgán határnál

A segélyszervezetek képtelenek egyedül elhárítani a humanitárius válságot

Orosz-tádzsik hadgyakorlatot tartottak a hét végén Tádzsikisztánban az afganisztáni határ közelében. Azzal a céllal, hogy felkészítsék a katonákat az iszlamista tálibok kezére jutott Afganisztán felől jelentkező lehetséges biztonsági fenyegetések elhárítására.
Az afgán határtól alig húsz kilométerre található Momirak lőtéren – harckocsik és helikopterek bevetésével – rendezett manőver annak a nagyszabású hadgyakorlatnak a része, amely a volt szovjet tagköztársaságokból álló Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete katonai tömb égisze alatt indult a múlt hétfőn ötezer fegyveres és hétszáz páncélozott jármű bevonásával.
A hétvégi gyakorlaton a Dusanbéban állomásozó 201-es orosz katonai bázis alakulatai és tádzsik erők gyakorolták a lehetséges támadás elhárítását. Serali Mirzo tádzsik védelmi miniszter közölte: a hadgyakorlatokat a nemzetközi koalíció afganisztáni visszavonulását követő katasztrofális változások tették szükségessé. Szerinte Afganisztánban terrorista csoportok működnek, s az országot káros tevékenységek hídfőállásává akarják változtatni.
Oroszország és szövetségesei augusztusban és szeptemberben is tartottak kisebb gyakorlatokat a tádzsik-afgán határnál. Moszkva ugyanis attól tart, hogy iszlamista szélsőségesek szivároghatnak be a közép-ázsiai országokba, amelyeket ütközőövezetnek tekint Afganisztán és Oroszország között.
Az orosz vezetés biztosította Tádzsikisztánt arról, hogy segítséget nyújt neki, ha támadás éri Afganisztán területéről.
Afganisztán északi szomszédjai közül – Tádzsikisztán kivételével – minden ország tudomásul vette a tálibok augusztusi hatalomátvételét, és elkezdtek munkakapcsolatot kialakítani velük. Tádzsikisztán elutasítja a párbeszédet a szélsőségesekkel.
Közben a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának főigazgatója arra sürgette a kormányokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a tálib rezsimmel. Robert Mardini elmondta: Afganisztán bonyolult és súlyos válsággal küszködik. Az országban több évtizede húzódó konfliktusok, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai és a klímaváltozás tovább nehezítik a civilek helyzetét. Mardini megjegyezte: a segélyszervezetek nem képesek egyedül elhárítani a humanitárius válságot Afganisztánban, ahol a 39 millió állampolgár harmadát fenyegeti alultápláltság és 18 millióan szorulnak segélyekre vagy védelemre.