2024. április 25., csütörtök

Csak állami laboratóriumok tesztjeivel lehet zöld védettségi igazolványunk

A válságstáb keddi döntése értelmében szombaton 22 órától kezdték védettségi igazolványhoz kötni a vendéglátóhelyek beltéri részébe való belépést. Ettől kezdve mindennap 22 órától csak a zöld Covid-igazolással rendelkezők léphetnek be. 

Az igazolás akkor is érvényes, ha a polgár 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet mutat fel. 

Nem mindegy azonban, hogy mely intézményben végeztettük el ezeket a teszteket. 

A Szerbiai Rádió és Televízió tudósítása szerint csakis az állami intézményrendszerben működő laboratóriumok tesztjeit fogadja el a leolvasórendszer. Mindezt a közösségi médiában terjedő, erre vonatkozó kérdésekre reagálva tette közzé a szerb kormány.

Más laboratóriumok tesztjeivel tehát nem minősülhet érvényesnek a digitális Covid-igazolvány, továbbá a felmutatott dokumentum QR kódját sem tudják leolvasni az ellenőrzések alkalmával, ha azt magánlaboratóriumban kaptuk kézhez, így automatikusan érvénytelennek számít.

Mint ismeretes, a kormány döntése értelmében a védettségi igazolvány akkor érvényes – azaz zöld –, ha a polgár felvette a védőoltás második, vagy harmadik adagját, azzal, hogy a második oltás óta nem telhet el több mint 210 nap; 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet mutat fel. Zöld beléptetőnek számít az is, ha valaki kiheverte a fertőzést és a pozitív eredményű tesztelés óta nem telt el több mint 210 nap. A védettségi igazolvány az eUprava rendszerében igényelhető (euprava.gov.rs), miután regisztráltak. Az igazolás letölthető okostelefonra, de ki is nyomtatható. A felügyelőségi szervek bármilyen formában elfogadják, a lényeg az, hogy le tudják olvasni az azon feltüntetett QR-kódot.