2024. április 19., péntek

Jelenleg nem indokolt a távoktatás

Csak akkor szervezik meg a távoktatást, ha jelentősen megromlik a járványhelyzet – adta ki az oktatási tárca közleményben reagálva a válságtörzs ajánlására, mely szerint általánosan át kell térni az online-oktatásra a szerbiai iskolákban, írja a 021.rs hírportál.

A közlemény emlékeztetett, a legtöbb oktatási intézményben hétfőtől is a jelenléti oktatást szervezik meg, egyedül a belgrádi, a niši, a šabaci és a Vrnjačka Banja-i középiskolások járnak iskolába a kombinált modell szerint. Erről az illetékes munkacsoport pénteki ülésén döntöttek.

„A munkacsoport megvizsgálta az összes mutatót, és az alapján döntött a hétfőtől aktuális oktatás megszervezéséről. Hogy általánosan a távoktatásra térjenek át az iskolák akkor lesz indokolt, ha a járványhelyzet az összes községben lényegesen megromlik" – áll a közleményben.

Azt is hangsúlyozzák, az általános iskolás tanulók 1,5 százalékánál jegyeztek fertőzést, valamivel nagyobb hányadban a középiskolás tanulóknál.

„A diákok a felnőttekhez hasonlóan az iskolán kívül fertőződnek meg, éppen ezért nagyon fontos a védőoltás felvétele, továbbá az is, hogy a tünetekkel rendelkező tanulókat mielőbb elkülönítsék társaiktól. Egyedül így szavatolható, hogy a diákok jelenléti oktatásban részesüljenek" – írják.

A közleményben kiemelik, Branko Ružić oktatási miniszter az iskolákkal foglalkozó munkacsoport legközelebbi ülésére meghívja a köztársasági válságtörzs tagjait, hogy együtt döntsenek az oktatás megszervezésének további lépéseiről. Azt is hangsúlyozzák, a munkacsoport eddigi döntéseiben is figyelembe vette a válságtörzs ajánlásait.

Mint ismeretes, a köztársasági válságtörzs tagja, Branislav Tiodorović pénteken elégedetlenségének adott hangot a hétfőtől érvényben lévő oktatási modell miatt, hiszen az szembe megy a testület egyértelmű ajánlásával.