2024. április 26., péntek

Budapesten hat ellenzéki párt ünnepelt együtt

Az összefogást nevezte az 1956-os forradalom és szabadságharc egyik ma is érvényes üzenetének szombaton Budapesten az ellenzéki előválasztáson győztes közös miniszterelnök-jelölt. Márki-Zay Péter azt is elmondta, hogy a jövő évi országgyűlési választás gigászi küzdelem lesz, mivel a magyar nemzet szabadságáról szól.
Az '56-os forradalom emléknapján tartott közös (hatpárti) ellenzéki megemlékezésen kijelentette: nem szabad megengedni, hogy a Fidesznek többsége legyen a parlamentben a választás után. Teljes nemzeti összefogással most „megmutathatjuk, hogy mi vagyunk" a többség – fogalmazott, erkölcsileg vállalhatatlannak minősítve a jelenlegi hatalmat.
Szerinte az ellenzék küzdelmét az '56-os fiatalok kell hogy inspirálják, de a küzdelem nem fegyveres, hanem békés lesz. „Mi egy szeretetországért küzdünk" – tette hozzá, jelezve, hogy ehhez minden magyarra szükség van. Most is abból lett elegük az embereknek, mint 1956-ban: a pártállamból, a lemaradásból a Nyugattól, az elszegényedésből, a megfélemlítésből, a politikai kinevezettekből, az orosz befolyás erősödéséből, a lehallgatásból, a gyűlöletkampányokból – mondta Márki-Zay.
A minap befejeződött ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként indulók közül felszólalt Jakab Péter, a Jobbik elnöke is. Elmondta: az ellenzék a szabadságért és a demokráciáért küzd, az Orbán-rezsimnek pedig nincs jövője. Fekete-Győr András, a Momentum exelnöke arról beszélt, hogy '56-ban balosok és jobbosok együtt küzdöttek a rendszer ellen. Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője meg azt hangsúlyozta, hogy a 2022. évi parlamenti választás az európai magyar köztársaság talán utolsó esélye lesz Orbán Viktor kormányfő rendszerének elűzésére. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere pedig úgy fogalmazott, hogy most születik meg az az egység, amely megváltoztatja Magyarországot, és újra közös hazánkká teszi.