2024. április 25., csütörtök

Illatok, ízek, formák – nézd kézzel, lásd szívvel

Illatok, ízek, formák – nézd kézzel, lásd szívvel címmel különleges, rendhagyó kiállításra készül október 26-án a Hagyományok Háza, Budapesten. A népművészetet négy témakörben, interaktív módon kívánják bemutatni. Fontos része az eseménynek, hogy az érzékszervi fogyatékkal élő látogatók számára is élvezhetővé tegye a programot.

„A hangsúlyt nem a hiányosságokra helyeztük, hanem azt emeltük ki, hogy hányféleképpen tudunk érzékelni érzékszerveinkkel" – mondta el a téma kapcsán Gál Boglárka múzeumpedagógus. 

„A kiállítás négy témakört – mézesbábos, karikás ostoros, mázas-cserepes, gyapjú tulipános – felölelő interaktív játéktár" – hangsúlyozta – „ A négy említett témakörben tematikus foglalkozásokat biztosítunk".

Gál Boglárka kiemelte, a címválasztásnál fontos szempont volt, hogy a bemutatott tárgyakhoz hozzá lehet érni, kézzel lehet azokat tapintani. A kiállítás tárgyai, eszközei több érzékszervre gyakorolnak hatást, amit az érdeklődő így interaktívan tapasztalhat meg. 

Mint mondta, a szemle kapcsolódik a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeum új Erasmus+ projektjéhez, amelynek keretében a múzeum munkatársai is képzésben részesülhetnek az érzékszervi fogyatékkal élő csoportokkal való foglalkozás témakörében.