2024. április 20., szombat

Vajdaságiak is csatlakoznak a Békemenethez

Ma reggel Vajdaság több településéről is autóbuszokkal indultak a délvidékiek a budapesti Békemenetre. Magyarkanizsáról kisbusszal utaztak főként fiatalok, akiket két történelem tanár, Kávai Szabolcs és Bús János vezetett.

Kávai Szabolcs immár harmadik alkalommal vesz részt a budapesti eseményen. Mint mondja 2006-ban is ott volt Budapesten október 23-án. Úgy érzi azóta is el kell mennie a Békemenetre, mert nem szabad soha többé, hogy megtörténjen az, ami 2006-ban megtörtént.

– Furcsa, kicsit felfordult világban élünk itt a 21. század elején és az a legfontosabb, hogy megnyilvánuljon a normalitás. És ez a Békemenet számomra elsősorban a normalitásról szól, az összefogásról, és nem csak a nemzeti összefogásról, a magyar nemzetről van szó, hanem Európa jövőjéről is – mondta a történész.

Bús János, a helybeli mezőgazdasági középiskola történelemtanára kerékpáron érkezett a gyülekezőhelyre, kezében egy zászlóval.

– Ez az 56-os zászló, amit szent ereklyeként őrzünk, mert 15 évvel ezelőtt is ott volt velünk Budapesten. Azt szimbolizálja a tanulóknak, hogy az 56-os fiatalok azt mondták, nem kell nekünk a vörös csillag, jobb lenne a magyar címer. És hát azóta kint van az iskola történelem kabinettjének falán és csak ilyen nagy alkalmakkor vesszük le – mondta a pedagógus.

A magyarkanizsaiak Horgoson találkoztak a Szabadkáról és környékéréről valamint a Nagybecskerekről és környékéről érkezőkkel és együtt folytatták útjukat.

Budapesten idén nyolcadik alkalommal tartanak Békemenetet, ez a rendszerváltozás utáni legnagyobb civil kezdeményezés, amelyen az első rendezvénytől kezdve részt vesznek a határon túli magyarok is. Az utolsó nagy megmozdulást 2018-ban szervezték meg, azt követően a pandémia miatt elmaradt a Békemenet. A nyolcadik Békemenet ma a Műegyetem elől indul, és az Andrássy és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkára, a 2006-os rendőrterror helyszínére érkezik, ahol 15 óra 30 perckor Orbán Viktor miniszterelnök mond majd ünnepi beszédet.