2024. március 28., csütörtök

Felmentették a korrupció vádja alól Berlusconit

Bűncselekmény hiányában felmentette a sienai bíróság a korrupció vádja alól Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnököt és a perben szintén vádlottként szereplő Danilo Mariani zongoristát. Az úgynevezett Ruby-per egyik mozzanatáról van szó, amelyben a 85 esztendős Berlusconi azért került a vádlottak padjára, mert állítólag jelentős pénzösszegeket utalt át a bírósági eljárásban beidézett tanúknak, így akarva rábírni őket hamis vallomásra. A vádirat szerint hamis tanúzásra akarta rávenni kenőpénzért cserébe Marianit is.
A Ruby-per szexpartikkal kapcsolatos botrány volt. Az ügyben Berlusconit azzal vádolták meg, hogy 2010-ben, még miniszterelnöksége idején, szexuális kapcsolatot létesített egy kiskorú marokkói lánnyal, Karima el-Mahrouggal, akit a médiában csak Rubynak neveztek.
A sajtó akkor részletesen foglalkozott az állítólag orgiákká fajult összejövetelekkel, az úgynevezett bunga-bunga partikkal, amelyeket Brlusconi egyik villájában szerveztek meg.
A vád alapjául lehallgatott telefonbeszélgetések, illetve a volt miniszterelnök környezetéből származó információk, valamint az érintett lányok beszámolói szolgáltak.
A szexpartik résztvevőjeként Mariani a bírák előtt azt vallotta, hogy ezeken a rendezvényeken nem történt fizikai érintkezés, még csak atyai ölelés sem, legfeljebb kézfogás az exkormányfő és vendégei között. Mariani szerint mindig jelen voltak a pincérek, a megjelentek csak keveset ittak, a legerősebb szeszes ital a pezsgő volt, a házigazda pedig ülve beszélgetett a jelenlevőkkel.
Berlusconi megkönnyebbült, elégedett és boldog – nyilatkozta a felmentő ítélet után Federico Cecconi, a volt kormányfő ügyvédcsapatának vezetője. Antonio Tajani, a Berlusconi által alapított Hajrá, Olaszország! párt koordinátora pedig azt üzente: mindazok, akik ismerik a volt miniszterelnököt, soha nem kételkedtek az ártatlanságában.
A felmentő ítélettel azonban nem szakadt vége az eljárásnak. Milánóban és Rómában ugyanis folytatódik a per további mozzanatainak tárgyalása: a botrányosnak vélelmezett partikon megjelent lányoknak juttatott állítólagos hallgatási pénzek ügyének vizsgálata.