2024. március 28., csütörtök
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Ausztriában karantén fenyegeti a vakcinakerülőket

A koronavírus-járvány erősödése miatt több ország is szigorításokra készül. Romániában már csak védettségi igazolvánnyal lehet ügyfélként vagy fogyasztóként belépni a nyilvános zárt terekbe, és tilos esküvőt tartani. A szórakozóhelyeknek pedig be kell zárniuk. Ausztriában azt tervezik, hogy – a járvány erősödése esetén – karanténba helyezik azokat, akik nem oltatták be magukat a vírus ellen.
Ausztriában karantén fenyegeti a koronavírus ellen be nem oltottakat a járványügyi helyzet további romlása esetén – jelentette ki Alexander Schallenberg kancellár. A tervezett szigorításról elmondta: erre akkor kerül sor, ha a kórházak intenzív osztályai bizonyos szinten megtelnek.
Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter pedig azt hangsúlyozta a hét végén, hogy azoknak, akik nem tartoznak a koronavírus fertőzésből felgyógyultak, illetve az immunizáltak körébe, jelentős megszorításokra és kijárási korlátozásokra kell számítaniuk.
Az osztrák kormány arra készül, hogy az intenzív osztályok 25 százalékos telítettsége esetén bevezeti a 2G-szabályt, amely szerint az oltatlanok még friss negatív teszttel sem tartózkodhatnak fertőzésveszélyes környezetben, például étteremben, szállodában, rendezvényeken, s nem látogathatnak betegeket kórházakban, sem idősotthonokban ápolt személyeket. Az utolsó lépcsőben, vagyis az intenzív osztályok 30 százalékos telítettsége esetén karantént rendelnek el az oltatlanok számára, akik (ebben az esetben) csak nyomós indokkal hagyhatják el lakhelyüket.
Schallenberg kizárta, hogy a zárlat a beoltottakat és a gyógyultakat is érintse. Kifejezte reményét, hogy a tervek serkentik majd az oltakozási kedvet.
Jelenleg az osztrák kórházak intenzív osztályai 11 százalékban telítettek, ami a járványügyi terv első fokozatának felel meg, kritikusnak a 33 százalékos telítettség számít.
Romániában máris szigorítanak. A koronavírus-járvány miatt az országban mától csak védettségi igazolvánnyal lehet ügyfélként vagy fogyasztóként belépni a nyilvános zárt terekbe. A tiltás nem vonatkozik az alapvető árucikkeket forgalmazó boltokra és gyógyszertárakra.
Országszerte korlátozzák az éjszakai kijárást is: 22 és 5 óra között csak védettségi igazolvánnyal szabad kimenni az utcára, de csakis munkaügyben vagy halaszthatatlan gyógykezelés miatt, az üzleteknek pedig legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk. A magánrendezvényeket – köztük az esküvőket, keresztelőket –, koncerteket és tanfolyamokat pedig betiltják. A szórakozóhelyeknek – bároknak, diszkóknak, játéktermeknek – is be kell zárniuk, sporteseményeket szabad rendezni, de csak közönség nélkül. A közoktatásban kéthetes rendkívüli szünet kezdődik.
A súlyos járványhelyzet miatt Románia nemrég már külföldi segítséget kért koronavírussal fertőzött betegei ellátására. Klaus Iohannis államfő a hétvégén megerősítette, hogy már nyolc EU-tagország nyújtott segítséget Romániának a járvány okozta jelenlegi kétségbeejtő helyzetben, és továbbiak ígértek támogatást.
Az EU legszegényebb tagjának számító Bulgária is külföldi segítségre szorulhat a koronavírussal fertőzött betegek ellátásában, ha a következő két hétben nem sikerül megfékezni a járvány terjedését. Erre Sztoicso Kacarov egészségügyi miniszter hívta fel a figyelmet. Közölte azt is, hogy kimerültek a „személyzeti és lélegeztetőgépekkel kapcsolatos erőforrásaik", ezért valószínűleg kénytelenek lesznek külföldi segítséget kérni. Megerősítette, hogy már fel is vették a kapcsolatot az EU-val páciensek lehetséges áthelyezéséről más országokba.
Bulgáriában jelenleg a járvány negyedik hulláma tombol. A vírus eddig csaknem 23 ezer emberéletet követelt, ami nemzetközi összehasonlításban az egyik legmagasabb halálozási arány. A súlyos helyzetet fokozza, hogy az országban a legalacsonyabb az átoltottság szintje az egész Unióban: a lakosság mindössze 24 százalékát immunizálták eddig teljes körűen.