2024. április 19., péntek

Töretlen sikerű a Pető-kurzus

A következőt már Szabadkán szervezik meg

Újabb kéthetes fejlesztőkurzus ért véget pénteken Zentán a budapesti Semmelweis Egyetem Pető András Karának közreműködésével. A mostani alkalommal nemcsak foglalkozásokat tartottak, hanem szűréseket is végeztek, az új páciensek közül pedig sokan bekapcsolódtak a foglalkozásokba is.

Kosányi Tamás, a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) szakmai referense elmondta, hogy a foglalkozásokat három csoportban tartották meg napi három alkalommal, és minden foglalkozás közel 110 perces volt. Hozzátette, hogy a foglalkozásokra a Parkinson-kórban, a hemiplégiában (valamilyen féloldali bénulásban) és a szklerózis multiplexben szenvedők érkeztek. Összesen nyolc személy vett részt a kurzuson napi rendszerességgel.

– Azt tapasztaltam, hogy az emberek már pár nap után éreztek javulást. Volt olyan néni, aki alig tudott lejönni a lépcsőn ide az alagsorba, viszont kifelé már láthatóan könnyebben és gyorsabban sétált – mutatott rá Kosányi.
A fejlesztőkurzusok már évek óta zajlanak Vajdaságban is, hatalmas mérföldkő azonban az, hogy 2019-ben Szabadkán megindult a konduktorsegítő szakirányú továbbképzés a Szekeres László Alapítvány és a Pető András Kar jóvoltából. Hozzátette, hogy ezek a hallgatók a vajdasági fejlesztőkurzusokon teljesíthetik a gyakorlatukat.

A következő foglalkozás, amennyiben a járványhelyzet lehetővé teszi, a szabadkai Vackor óvodában valósul meg november második felében, és várhatóan háromhetes lesz. A központi idegrendszeri sérüléssel küzdő személyek már jelentkezhetnek a szűrésre a 024/670-010-es telefonszámon vagy a kepzes@vm4k.org.rs e-mail-címen.

A fejlesztőkurzus a Szekeres László Alapítvány szervezésében valósul meg a Magyar Kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. jóvoltából.