2024. március 19., kedd

Őszi kertészmunkálatok városszerte

A Városi Kertészet Közvállalat belekezdett átfogó, őszi munkálatsorozatába, a Strandon a füves területeket gondozzák, a parkokban pedig megkezdték az öntözőrendszer elhelyezésének az utómunkálatait.

– A Városi Kertészet dolgozói hagy lendülettel dolgoznak az őszi munkálatok keretében, a Strandon fűvel ültetik be azokat a zöld területeket, amelyeket a nyáron kitapostak a látogatók. A Futaki úti parkban és a Limáni parkban, valamint az Európa sugárútnak a Futaki úttól a limáni körforgalomig húzódó részén elhelyezték az öntözőrendszer vízvezetékét, és most következik a munkálatok második fázisa – mondta Jelena Prica, a Városi Kertészet Közvállalat igazgatójának a tanácsadója.

A parkokban, úgynevezett pop-up (önkiugró) öntözőrendszert építenek, azokon a helyeken, pedig, ahol idős fák, sövények, és a virágok vannak, csöpögtetéses öntözést alkalmaznak – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.

– A parkokban folyó munkálatok második fázisának a keretében befejezzük az öntözőrendszer kialakítását, a modern technológiának köszönhetően még a legeldugottabb zugokban is lehetővé válik majd a csöpögtetős öntözés, ami nagyon fontos az öregebb fák esetében, mert így közvetlenül a gyökerekhez vezethetjük a vizet. Ez kiemelten fontos a Futaki park esetében, mert itt több olyan, egyedi fafaj él, amelyeknek ez a fajta öntözés megfelel – magyarázta Prica. Hozzátette: az öntözőrendszerek megépítési projektjének nagy részét (73 százalék) a Környezetvédelmi Minisztérium finanszírozza, a munkálatok további fázisai pedig az újvidéki önkormányzat és a Városi Kertészet Közvállalat támogatásának köszönhetően valósul meg.

A Duna parkban már elhelyezték az öntözőrendszert, ez föld alatt húzódó csőrendszer, amelynek nyílásai öntözéstechnikai tekintetben stratégiai pontoknál vannak. Modern öntözőrendszert alakítanak ki a Limáni és a Futaki parkban is, valamint az Európa sugárút egy részén