2024. április 26., péntek

Segítség az időseknek

Kihelyezett konzuli fogadónapot tartottak Magyarcsernyén

Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa csütörtökön az idén már második alkalommal tartott kihelyezett fogadónapot az egyszerűsített honosítási kérelmek átvételére Magyarcsernyén, a helyi közösség épületében.

A tegnapi fogadónapon azonban nemcsak az egyszerűsített honosítási kérelmeket vették át az ügyintézők, tudtuk meg Balázs Dezsőtől, aki amellett, hogy a község másik magyarlakta településének, Tóba helyi közösség tanácsának az elnöke, a CMH-iroda munkatársa is, hanem különböző anyakönyvezésre (születési, házassági és elhalálozási) és néhány személyi igazolványra érkező kérelmet is. Kiemelte azt is, hogy ezek a fogadónapok nagy segítséget nyújtanak azoknak, akik bármilyen okból kifolyólag nem tudnak eljutni Szabadkára.

– Azok számára, akik mozgáskorlátozottak és/vagy nincs segítségük, mert idősek vagy családtagjaik kivándoroltak, mindenképpen előny az, hogy a konzulátus munkatársai elmennek terepre. Az ügyfeleknek csak azt kell megoldaniuk, hogy eljöjjenek a megadott helyszínre a megadott időpontban. Vannak olyan személyek, akiknek anyagi szempontból előnyös az, hogy nem kell két kört futniuk Szabadkára, különösen a személyi igazolványok esetében. Kiemelném azt is, hogy ez egy nagyon szép gesztus a konzulátus részéről. Az ügyfelek között fiatalok és idősek is egyaránt vannak. Az idősek esetében megjegyezném, hogy ők 70-80 évesen azért csinálják végig az egész procedúrát, hogy külföldre költözött gyermekeiket meglátogathassák. Ma összesen harminc ügyintézés történt, érkeztek Magyarcsernyéről, Kisoroszról, Tóbáról, sőt Szerbcsernyéről is – számolt be a CMH-iroda munkatársa.

A konzulátus munkatársai a közeljövőben további fogadónapokat terveznek Magyarcsernyén.