2024. április 24., szerda

A szemétből sokféle alapanyag lesz

Az Eko Jozef Ada cég felvásárolja az újrahasznosítható hulladékot

A papír- és a fóliahalmok mellett mindenfelé üveggel és műanyaggal, valamint más újrahasznosításra szánt hulladékkal megrakott jumbo zsákok fogadják az arra járót az Eko Jozef Ada Kft. moholi telephelyén. A rakásra dobált kimustrált sörösládák, raklapok és műanyag szemeteskonténerek között éppen egy furgonból pakolnak ki a munkások Bernát József cégtulajdonos vezetésével, aki, miután leszáll a villás targoncáról, bevezet a raktárba. Ott szintén jumbo zsákok sokaságában áll a feldolgozásra váró műanyag, illetve a daráló mellett már sorakoznak a kisebb zsákok a ledarált és a szállításra váró műanyag granulátummal. Bernát József megjegyzi, hogy ebből a kiváló minőségű tiplitől kezdve a vízvezetékcsőig sok mindent gyártanak azok a hazai cégek, amelyeknek felvásárolják.

– Felvásároljuk a papírt, a nejlonfóliát, az alumínium italos dobozokat, mindazt a műanyag hulladékot, amit ledarálva értékesíteni tudunk a piacon, valamint ezenfelül a fahulladékot, miután feldolgozzuk a rossz raklapokat és a bútormaradékot is. A cég gazdálkodásában a fő hangsúly az üvegen van, felvásárolok mindenféle csomagolóüveget. Az újrahasznosítást 2006 óta végzem, eleinte csak az üveggel és a sörösládákkal foglalkoztam, de lassan bővítettem a cég tevékenységét. Jelenleg hat munkás dolgozik a vállalatban – mesélte Bernát József.

– A papír a belgrádi Umka papírgyárba kerül a cég szabadkai lerakatán keresztül. Mindent felvásárolnak, kezdve a kartontól az újságpapíron át a könyvekig. Az egyik zentai iskolában papírgyűjtést szerveztek a gyerekeknek, akik 7-8 tonna papírt összegyűjtöttek, amit a helyszínről szállított el a cég kamionja. Összegyűjtjük a papírt és a csomagoló nejlonfóliát az adai Antares és Belmil cégektől, valamint a boltokból, köztük a Fortunából és a zentai SP Marketiből. Ennek nagy része szintén Szabadkára kerül, illetve Nagykikindára, ahol granulátumot készít belőle egy vállalat. A műanyagot a begyűjtés után ledaráljuk. A konyhai műanyagot, vagyis a mosogatószeres, mosószeres flakonokat és egyéb dolgokat szét kell válogatni, mert ebből kétféle létezik, amelyeket nem szabad összekeverni az újrahasznosítás alkalmával. Ezekből készülnek aztán a virágcserepek és műanyag eszközök. Felvásároljuk a gyermekjátékokat is, de ezeknél is oda kell figyelni, hogy szétválogassuk a különféle műanyag részeket, mert ha keverednek, az gondot okoz a gyártásban. Felvásároljuk a kiselejtezett szemeteseket és a különböző űrtartalmú műanyag kannákat, hordókat. Ezeket mind daráljuk, amiből aztán vízvezetékcső készül. A leselejtezett műanyag sörös- és italos ládákat szintén ledaráljuk. Azokból egy ćuprijai cég újra italos ládákat, csirkeketreceket és az épületfalba kerülő jó minőségű tipliket gyárt. A belgrádi Würth cég felvásárolja a tipliket, amelyből lehet, hogy külföldre is kerül – nyilatkozta a cég tulajdonosa.

Bernát József a darálásra szánt műanyag kannákkal

Bernát József a darálásra szánt műanyag kannákkal

Az Eko Jozef Ada vállalat számára az egyik legfontosabb nyersanyag az üveg. Bernát József elmondta, hogy nagy mennyiségben vásárolják fel az üveget. Az óbecsei és a nagybecskereki sörgyárból teljesen kitakarították a sörösládákat és az üvegeket.

– Ada községben havonta körülbelül 10 000 kiló üveget gyűjtök össze a padlásokról és a különféle helyekről. Emellett együttműködök a kishegyesi kommunális vállalattal, a zentagunarasi, a csantavéri és a kispiaci helyi közösséggel, valamint két óbecsei személy is gyűjti nekem az üveget. Így havonta 20–25 tonna, néha 30 tonna üveg is összegyűlik, ami visszakerül újrahasznosításra. A belgrádi Tehnopapirral és Kappa Star Recyclinggal dolgozok együtt, mivel ennek a két nagy vállalatnak van engedélye a külföldi kiszállításra. Rajtuk keresztül az üveg a horvátországi Vetropack üveggyárba kerül, ahol újrahasznosítják, és sörös, boros és más fajta csomagolóüveget készítenek belőle. Lassan már az üvegek 50 százalékát rögtön újrahasznosítják, mivel a szállítás drágább, mint összegyűjteni. A japánok készítettek egy jó minőségű sörösüveget, aminek felére csökkentették a súlyát a hagyományos üveghez képest. Technológiaváltás lesz, és ez a jövő, mert szerintem az elkövetkező öt évben a PET-palack gyártása meg fog szűnni. Egyébként az üveg darálására is van darálóm, de akkora a kereslet, hogy erre nincs szükség. Megvesznek mindenfajta üveget, amelyet egy hatalmas géppel ledarálnak – magyarázta Bernát József, aki elmondta az üveg mellett évente 120 tonna papírt, 20 tonna fóliát, valamint a különféle ledarált műanyagból mintegy 240 tonnát értékesít. Elmondta, hogy unokája, Farkas Péter már a vállalatban dolgozik, és folytatja a vállalkozást. Bernát József azt tervezi, hogy egy új telephelyet alakít ki a cégnek, hogy ezt biztosítsa az unokájának, mivel jelenleg bérelt helyszínen üzemel a vállalkozás.