2024. április 23., kedd

Egerben jártak a kúlai diákok

Négynapos kiránduláson vettek részt a Petőfi Brigád Általános Iskola hetedikesei és nyolcadikosai

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola tavaly jelentkezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Járd végig! című pályázatra. A projekt általános célja hogy a Magyarország határain túl élő, 12 és 15 év közötti, magyar tannyelvű, alapfokú oktatási intézményeket látogató fiatalok anyaországi kapcsolatépítését segítsék, továbbá, hogy a személyes ismeretségek kialakítása és fenntartása mellett tapasztalatcserével és jó gyakorlatok megosztásával erősítsék és elmélyítsék az összmagyar kapcsolatokat a Kárpát-medencei térségben. A jelentkezési felhívásban közölték, hogy a projekt szorosan illeszkedik a magyar kormány Határtalanul! programsorozatához, amelyben 2010 óta cél, hogy a diákoknak tanulmányaik alatt legalább egyszer alkalmuk legyen határon túli fiatalokkal és azok közösségeikkel találkozni. Kúláról 20+2 fős diákcsoport, Szajánból pedig 11+2 fős csoport indult el a projekt keretében nyert négynapos magyarországi kirándulásra.

A kúlai diákokat Szremkó-Juhász Melinda, az iskola pszichológusa, és Bacsity Lídia tanárnő kísérte el.

− Az iskolánkban összesen 19 hetedikes és nyolcadikos diák jár magyar osztályba, így mindannyian ott lehettek a kiránduláson, azzal, hogy a csoporthoz egy olyan diák is csatlakozott, aki szerb nyelvű osztályba jár, de elsős kora óta tagja a magyar nyelvápolási csoportnak, és magyar versekkel több szavalóversenyen is díjat nyert – magyarázta Szremkó-Juhász Melinda.

Szavai szerint a programok nagyon tartalmasak voltak, egyszerűen nem volt idő unatkozni. Egy tájházban találkoztak és megismerkedtek a Felsőtárkányi Általános Iskola diákjaival. Az ismerkedés remekül sikerült, így tartós barátságok is születtek a kúlai diákok és a házigazdák között. A kedves fogadtatás és közös program után Szilvásváradra mentek, ahol a Szalajka-völgyben felejthetetlen órákat töltöttek.

− Megtekintettük a Börtönmúzeumot, amely egyúttal panoptikum is, majd végigsétáltunk a Szalajka-völgyén. A gyerekek nagy örömére odafelé a kisvasúton utaztunk. Séta közben bejártuk a Gloriett-tisztást, a Fátyol-vízesést, a szabadtéri erdei múzeumot, a Kis- és Nagy-tavat, a Szikla-forrást és a pisztrángnevelőt.

Az út során találkoztunk a „Kárpátok-őrével” is. A völgy végében található bobpálya osztatlan sikert aratott a diákok körében. Minden diák két körre volt jogosult, amit maximálisan ki is használtak, hiszen addig el sem tudták képzelni, milyen érzés bobkocsiban száguldani – fogalmazott beszélgetőtársunk.

A következő napon az egri vár feltérképezése várt a diákokra. A korhű ruhába bújt hagyományőrzők betekintést engedtek a végvári vitézek és az egri hősök mindennapjaiba, és végigvezették a kíváncsi diákokat a Hősök termén és az 1570-es években épült föld alatti kazamatarendszeren is.

− Meglátogattuk a panoptikumot is, ahol az Egri Csillagok szereplői elevenedtek meg a kíváncsi szemek előtt, de korabeli használati eszközöket is megismerhettünk: így láttunk egy működő, a kovácsműhelyekben használt hatalmas fújtatót, a katonák által használt fegyvereket, ezt követően pedig meglátogattuk Gárdonyi Géza házát és sírhelyét. Így lett kerek az egri történet. Annak ellenére, hogy a regény már nem szerepel a kötelező háziolvasmányok listáján, a diákok itthon készültek az anyagból, magyarórán, történelem- és földrajzórán is beszéltek az egri csatáról és hősökről, most pedig mindezt közelről és „élőben” is láthatták.

Ebéd után a Varázstoronyba látogattunk, ahol megismerkedtünk a Camera Obscurával. Ezt követően planetáriumi előadáson vettünk részt a Varázsteremben, ahol a diákoknak a csillagokkal, a Naprendszer bolygóival való ismerkedésen kívül interaktív eszközök álltak rendelkezésre, amit szívesen próbáltak ki, és így játékosan ismerkedhettek meg az alapvető fizikai jelenségekkel. Nem kevésbé fontos, hogy szórakozásra, fürdőzésre is lehetőség volt, hiszen kedden és szerdán is nyitva állt a szálloda kereteiben működő medence – sorolta Szremkó-Juhász Melinda.

Hozzátette, annak ellenére, hogy a kirándulás a tanárok és a kísérők számára nagy felelősséget jelent, a diákokkal együtt ők is élvezték a magyarországi tartózkodást.