2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Vajdaságban mindenütt jelenléti az oktatás

A Covid-beléptetőt szombattól alkalmazzák, de az esetleges „rebbeliseket" csak hétfőtől büntetik

A legtöbb oktatási intézményben hétfőtől is a jelenléti oktatást szervezik meg, egyedül a belgrádi, a niši, a šabaci és a Vrnjačka Banja-i középiskolások járnak iskolába a kombinált modell szerint. Az oktatási tárca közleménye szerint a távoktatásra való esetleges áttérésről az egészségügyi válságstáb dönt.
Utóbbi tagja, Branislav Tiodorović epidemiológus, az N1 tv-nek nyilatkozva értetlenségének adott hangot az illetékes munkacsoport döntése miatt.
– A válságstáb gyermekgyógyász tagja azt mondta, hogy szükségszerű áttérni a távoktatásra, mi támogattuk ezt az álláspontot. A munkacsoport most másként döntött. Milyen adatok alapján? Minden gyereket tesztelnek? Nem. Vajon minden szülő otthon tartja a beteg gyermekét?... Legyünk őszinték, a helyzet jóval súlyosabb, mint a mutatók alapján tűnik. Legyünk objektívek, 10-15 napig az iskolákon kívül kell maradniuk a gyerekeknek – vélekedett Tiodorović.

SZOMBATTÓL COVID-BELÉPTETŐ
A válságstáb keddi döntése értelmében szombaton 22 órától kezdik védettségi igazolványhoz kötni a vendéglátóhelyek beltéri részébe való belépést. Ettől kezdve mindennap 22 órától csak a zöld Covid-igazolással rendelkezők léphetnek be. Ana Brnabić kormányfő korábbi magyarázatának értelmében a védettségi igazolvány akkor érvényes – azaz zöld –, ha a polgár felvette a védőoltás második, vagy harmadik adagját, azzal, hogy a második oltás óta nem telhet el több mint 210 nap; 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, vagy 48 óránál nem régebbi negatív antigéntesztet mutat fel. Zöld beléptetőnek számít az is, ha valaki kiheverte a fertőzést és a pozitív eredményű tesztelés óta nem telt el több mint 210 nap. A védettségi igazolvány az eUprava rendszerében igényelhető (euprava.gov.rs), miután regisztráltak. Az igazolás letölthető okostelefonra, de ki is nyomtatható. A felügyelőségi szervek bármilyen formában elfogadják, a lényeg az, hogy le tudják olvasni az azon feltüntetett QR-kódot.
A felügyelőségi szervek szombaton 22 órától ellenőrzik az említett szabály betartását, ám az esetleges szabálysértőket csak hétfőtől büntetik. Miša Relić, a bárok és éjszakai klubok egyesületének képviselője erre megjegyezte: „Már eddig is problémák merültek fel a személyzettel kapcsolatban, ám az igaziak csak most kezdődnek".

FORGALOMBAN A HAZAI GYÁRTÁSÚ SZPUTNYIK
A Szerbiai Gyógyszerügynökség jóváhagyta, a Torlak Virológiai Intézetben gyártott Szputnyik V alkalmazását, így országszerte megkezdik az oltást az itthon gyártott Szputnyik V-vel. Ez pénteken meg is történt, elsőként Danica Grujičić, a Szerbiai Onkológiai és Radiológiai Intézet igazgatója vette fel ezt a vakcinát.
A Torlakban eddig mintegy 1,5 millió adagot állítottak elő, az év végéig 4 milliót terveznek gyártani. Amikor az illetékesek úgy mérik fel, hogy sikerült kielégíteni az ország szükségleteit a Szerbiában gyártott Szputnyik V-vel, az államvezetés döntést hoz az exportról – mondta Nenad Popović innovációs miniszter.
A Szputnyik szerbiai gyártásának első szakasza június elején kezdődött meg. Szeptember 1-jén Popović azt mondta, hogy augusztus 13-áig 550 ezer adag oltóanyagot töltöttek ampullába, majd 960 ampullát küldtek el a moszkvai Gamaleja Intézetbe, amely megfelelőnek minősítette az oltóanyagot. Popović ekkor azt mondta, hogy ez a védőoltás „a következő napokban megérkezik a szerbiai oltópontokra".

Stagnáló arányok

Egy nap leforgása alatt 25.161 koronavírustesztet végeztek el, ebből 7696 eredménye volt pozitív, így a pozitivitás aránya 30,6 százalék, áll a pénteki hivatalos járványjelentésben. Hivatalosan 57 Covid-fertőzött hunyt el, 9388 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6733 Covid-pácienst kezelnek, 278 lélegeztetőgépen van. Vajdaságban 2078 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 425-öt. A tartományban 24.303 aktív fertőzést tartanak nyilván.