2024. március 29., péntek

Gazdálkodj bio módon!

Vajdaság és a boszniai Szerb Köztársaság borászai cseréltek tapasztalatot az organikus termesztésről

Čedomir Božić tartományi mezőgazdasági titkár és Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke pénteken délelőtt fogadta Boris Pašalić, a boszniai Szerb Köztársaság erdészeti, mező- és vízgazdasági miniszterét, hogy a két térség között elmélyítsék a tapasztalatcserét a biotermelést illetően. Az eseményre az ürögi (irigi) Kovačević borgazdaságban került sor, ahol Miroslav Kovačević, a gazdaság tulajdonos elmesélte a saját biotermelési tapasztalatait is.

Božić elmondta, Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság tanácskozása a mezőgazdaság témájában nem újdonság, ezúttal viszont kifejezetten a biotermelés kapta a főszerepet.

– Ez olyan ágazat, amelyben mindkét félnek van mit fejlesztenie. Arra a megállapításra jutottunk, hogy munkacsoportokat is létrehozunk a kérdés kezelésére. Már a következő egy hónapban tanácskozás várható e téma kapcsán, amelyre Újvidéken kerül sor a szerbiai és a boszniai Szerb köztársaság szakemberei között – közölte a tartományi titkár.

Boško Vučurević, a Vajdasági Gazdasági Kamara elnöke elmondta, hogy a vajdasági és a bosznia Szerb Köztársaság gazdasági kamarái között évek óta tart a szoros együttműködés, az akciótervek és közös együttműködések folyamatosak, s erről a hivatalos eredmények is árulkodnak.

A Kovačević gazdaságban három éve alkalmazzák a biotermelést a szőlőültetvényeken (Fotó: Dávid Csilla)

A Kovačević gazdaságban három éve alkalmazzák a biotermelést a szőlőültetvényeken (Fotó: Dávid Csilla)

– Az év első nyolc hónapjában mintegy  400 millió értékű árucsere-forgalmat valósítottak meg Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság között. Becslések szerint ebből mintegy 40 százalék volt Vajdaság részesedése – közölte a kamara elnöke.

Boris Pašalić, a boszniai Szerb Köztársaság erdészeti, mező- és vízgazdasági minisztere elmondta, az Újvidéki Terménytőzsde képviselői hamarosan Bjelinára látogatnak, ahol a bosznia Szerb Köztársasági termelőivel a jövendőbeli üzleti lehetőségekről tárgyalnak. A pénteki tanácskozást hasznosnak  és előremutatónak vélte.

– A biotermelésről eddigi kevés alkalommal tárgyaltunk, de most ennek is eljött az ideje. Sok fontos témát érintettünk, köztük az együttműködés erősítését a banjalukai és újvidéki Növénytermesztési és Konyhakertészeti Kutatóintézet között, a közös kutatások elindítását, a termelők felkészítésének módját erre a gazdálkodási típusra – mondta a miniszter. A Kovačević borgazdaság rendszeresen kéviselteti magát a bosznia Szerb Köztársaságban, és több jól működő üzeli kapcsolatot tudott kialakítani az elmúlt években. Miroslav Kovačević szerint sokat jelent, hogy a két térség között elindult a biotermelés megvitatása.

– Gazdaságunk három éve alkalmazza a biotermelés elveit a szőlőültetvényeken. Akkor indítottuk meg a szabadalmaztatási eljárást is. Ez a folyamat az idén zárul, tehát jövőre már biotermelők leszünk, megkapjuk az organic jelölést. A tervek szerint a következő években az egész gazdaság átáll a biotermelésre, jelenleg csak egy része lesz szabadalmaztatva – osztotta meg tapasztalatait a média képviselőivel a gazdaság tulajdonosa.

Elmondása szerint ő maga is szkeptikus volt a biotermelést illetően, ám az utólagos tapasztalatok alapján úgy tűnik, megéri a fáradtságot, annak ellenére, hogy a szabadalmaztatási eljárás hosszadalmas, és nem is túl egyszerű. Példaként azt is elmondta, hogy a Kovačević szőlészetnek az idén jobb hozama volt, mint azoknak a gazdaságoknak, amelyek alkalmaztak növényvédő szereket.