2024. április 19., péntek
IMF-TÁRGYALÁSOK

A sikerek felülmúlják várakozásainkat

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Szerbiával az idén júliusban 30 hónapra kötött tanácsadói megállapodásának első felülvizsgálata keretében Aleksandar Vučić államfő pénteken találkozott az IMF-küldöttséggel. Hangsúlyozta, a lakosság életszínvonalának emelése érdekében Szerbia legfontosabb céljai között van a pénzügyi stabilitás megtartása, a gazdasági bővülés felgyorsítása és a reformok végrehajtása. Az elnöki sajtóiroda közleménye szerint a találkozó résztvevői megállapították, hogy a gazdasági ágazatokban, különösen az ipari termelésben, az építőiparban és a szolgáltatótevékenységben jegyzett eredményeknek köszönhetően az év első felében a bruttó hazai termék (GDP) 7,6 százalékkal növekedett. A kedvező munkaerőpiaci körülmények és a reálbérek 6,2 százalékos emelkedése folytán növekedett a magánfogyasztás, ami szintén hozzájárult a gazdaság bővüléséhez ebben az időszakban. A bátorító folyamatokra való tekintettel a 2021-re vonatkozó előrejelzést 6-ról 7 százalékra javították, a GDP ilyen emelkedése pedig jövőre is lehetővé teszi a bér- és nyugdíjnövelést.

– A júliusi és augusztusi gazdasági trendek arra utalnak, hogy a harmadik negyedévben körülbelül 8 százalékos GDP-növekedés érhető el, ami felülmúlja várakozásainkat. Az egész évi bővülésnek a fele a fix beruházások növekedésének és a személyi fogyasztásnak az eredménye lesz. Arra számítunk, hogy a sikerekhez jelentős mértékben hozzájárul a megkezdett beruházási ciklus, akárcsak a közvetlen külföldi beruházások nyomán létrejövő új, kiviteli termelői kapacitások – ismertette Vučić.

Az IMF-delegáció kedvezően értékelte a gazdasági növekedést és az ágazatoknak a válságból való gyors kilábalását, ugyanakkor aggodalmának adott hangot az energiahordozók világpiaci árának emelkedése miatt. A találkozón kitértek a 2022. évi költségvetés legfontosabb tételeire is, és a témák között szerepelt a tőkepiacnak a 2021 és 2026 közötti időszakra vonatkozó fejlesztési stratégiája, melyet a köztársasági kormány elfogadott. Ennek célja, hogy az ország olyan versenyképes, magas hatékonyságú, transzparens és termelékeny tőkepiacot fejlesszen ki, amely a vezető regionális és európai pénzügyi központokhoz mérten arányos termék- és szolgáltatás-kínálatot képes nyújtani.