2024. április 20., szombat

Lesz-e valaha szennyvíztisztítója Temerinnek?

A polgármester szerint a közeljövőben még vízgyár is épülhet a településen – A helyi vezetés várja a lakosok javaslatait

Nemrégiben a temeriniek is kézhez kapták azt a felszólítást, amelyben a jövő évi költségvetésről kéri ki a lakosok véleményét a helyi vezetőség. A listán felsorolt 11 projektum között a kilencedik, illetve a tizedik helyre került a szennyvíztisztító építése és a csatornahálózat lefektetésének folytatása. Temerinben ugyanis annak ellenére sem kezdték el építeni a tisztítót, hogy 2019 végén megérkezett az önkormányzat számlájára a több mint 420 millió dinár értékű befektetés első támogatási része: két évvel ezelőtt a környezetvédelmi minisztérium 360 millió dinárt ítélt oda a projektum megvalósítására, s ebből 120 milliót át is utalt a községnek.

Az örömhírt akkoriban Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke közölte a lapunkkal. Ugyanakkor elmondta, hogy „Temerin már három évtizede ökológiai bombán ül”. A csaknem 30 ezer lakosú dél-bácskai városban ugyanis a manapság is főként emésztőgödrökben gyűlik a szennyvíz, mert a 2008-ban üzembe helyezett kis kapacitású szennyvíztisztítóra elsősorban a közintézményeket és a tömbházakat kapcsolták rá, amely ezzel el is érte teljesítőképességének határát. Emellett a csatornahálózat kiépítése is csak kis léptekben haladt: a telepi városrésztől Járekig húzódó fővezeték mellett csak kisebb területeken sikerült csatlakoztatni a mellékágakat. A 2019 végén beérkezett támogatás, illetve a 2020 elejére ígért eszközök az első jelei voltak annak, hogy végre rendeződhetnek a lakosok gondjai, és elfelejthetik a túlcsorduló emésztőgödrökkel járó problémákat.

HOL VOLT, HOL NINCS…

A munkálatok megkezdésére azonban azóta sem került sor. Pásztor Róbert szerint a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői azóta is a kiépítést szorgalmazzák: a koronavírus-járvány ugyanis nem hiúsíthatja meg a célszerűen megítélt eszközök felhasználását. Gondolkodásra késztet az is, hogy a községi büdzsébe ugyanakkor folyt be az első támogatási rész, mint amikor Topolyán, Kishegyesen és Szenttamáson is. Az említett településeken már javában folynak a munkálatok, Temerinben viszont még el sem kezdődtek. Megkérdeztük hát a polgármestert, Mladen Zecet: mi történt a 120 millió dináros támogatással, és miért nem épül a szennyvíztisztító?

Tavaly a nyugati főcsatlakozó kiépítésével a csatornahálózat elérte a 22-es lakónegyed bejáratát: a Temerin egyik legalacsonyabb pontján levő háztartásokat és tömbházat azonban nem csatlakoztatták a hálózathoz (Fotó: Tóth D. Lívia)

Tavaly a nyugati főcsatlakozó kiépítésével a csatornahálózat elérte a 22-es lakónegyed bejáratát: a Temerin egyik legalacsonyabb pontján levő háztartásokat és tömbházat azonban nem csatlakoztatták a hálózathoz (Fotó: Tóth D. Lívia)

– A különbség az említett önkormányzatok között az, hogy Topolya, Kishegyes és Szenttamás tartományi szintű támogatásban részesült, a temerini tisztító kiépítésére viszont állami szintről érkezett be az odaítélt összeg első részlete. A 120 millió dinárra vonatkozóan az idén szerződésmódosítást írtunk alá a környezetvédelmi minisztériummal, és ennek értelmében ezeket az eszközöket a csatornahálózat kiépítésének folytatására fordítjuk azon a területen, amelyről rendelkezünk tervdokumentációval, vagyis az Október 23. utcában és a 8-as ipari negyedben.

A környezetvédelmi minisztérium ugyanis időközben megváltoztatta az álláspontját, és magára vállalta a szennyvíztisztító kiépítésének teljes költségét. Emellett a csatornahálózat 60 százalékának lefektetését is fedezi az általuk támogatott önkormányzatokban – vázolta a minisztérium döntését Zec.

– A helyi vezetéstől már csak ötletterveket kérnek, illetve a még hiányzó csatornahálózat tervdokumentációját követelik meg. A szennyvíztisztítók tervdokumentációját viszont a kivitelezővel dolgoztatják majd ki. Mindez annak érdekében történik, hogy a szennyvíztisztítók megépítésére vonatkozó szerződések összhangban legyenek az uniós követelményekkel. Ugyanakkor azt a problémát is orvosolja, amely Temerinben is felmerült volna: jelenleg ugyanis a tervezett csatornahálózat 15 százalékát építettük ki, ami nem lenne elegendő ahhoz, hogy a 14 ezer felhasználóra épülő, nagy kapacitású szennyvíztisztítót be lehessen üzemeltetni – magyarázta a polgármester.

MEGNÖVELT TELJESÍTŐKÉPESSÉG

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a nagy kapacitású szennyvíztisztító híján hogyan adhatnak ki engedélyt a gombamód szaporodó tömbházak építésére Temerinben? A polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a kommunális közvállalat valamelyest megnövelte a jelenleg működő szennyvíztisztító kapacitását, így további pár száz felhasználó csatlakozhat a hálózathoz.

– Jelenleg még egy nagy projektumon dolgozunk: a kommunális közvállalat készíti a vízgyár megépítéséhez szükséges tervdokumentációt. Erre a célra 20 millió dinár támogatást kaptunk a tartományi kormánytól, amelynél a megvalósításra is tervezünk pályázni – jelentette be Zec. Hozzátette: a mandátuma alatt azon fog munkálkodni, hogy a szennyvíztisztító és a csatornahálózat mellett a vízgyár is megépüljön.

A polgármestert a véleménykutatás céljából felállított listán szereplő más projektumokról is faggattuk, de rákérdeztünk a kérdőíven nem szereplő, de a lakosok számára fontos befektetésekre is. Minderről a jövő héten számolunk be olvasóinknak.