2024. március 29., péntek

Dr. Rajki Mártonra emlékeztek

Szerdán a kora esti órákban az 1956-os magyar forradalom zentai származású, mártírhalált halt ügyvédje emlékére a városháza oszlopcsarnokában elhelyezett emléktáblájának a megkoszorúzásával vette kezdetét a Tisza-parti városban az 1956-os forradalom 65. évfordulója alkalmából szervezett rendezvénysorozat. Az alkalmi megemlékezés elején Pataki Tibor szólt dr. Rajki Mártonról, egyben üdvözölte a jelenlévőket. Pataki beszédében mindenekelőtt kiemelte, hogy 1956-ban egy szabadságszerető európai nép talpra állt.

– Csoda volt, mert ez alatt a néhány nap alatt megváltozott a történelem, és szembeszálltak a világ egyik legsötétebb gyilkos diktatúrájával, a kommunista önkénnyel – emelte ki a Zentai Gimnázium történelemtanára, rámutatva, hogy a világ ekkor megtanulhatta, hogy nincs hatalmasabb erő, mint a szabadság utáni vágy.

Czegledi Rudolf elhelyezi az emlékezés virágait

Czegledi Rudolf elhelyezi az emlékezés virágait

–1956-ban farkasszemet nézett egymással az emberben lévő óriás és az óriásban megbújó embertelenség. Az erkölcs és az erkölcstelenség. Magyarország Dávidként nézett szembe Szovjetunióval, s azokban az októberi napokban a hazugságot igazságra cserélték – ecsetelte Pataki, majd pedig hangsúlyozta, hogy 1956 több, mint egy forradalom, mert nem a mennyiség, hanem a minőség forradalma is volt, ami nem felfordította, hanem helyreállította a rendet.
– A magyarok vissza akarták kapni saját sorsukat, s vissza akarták kapni a saját jövőjük feletti rendelkezést. Nem tudtak és már nem is akartak szabadság nélkül élni – emelte ki.

Pataki Tibor beszédét követően Galusz Áron, a Thurzó Lajos Általános Iskola versmondója Kiss Judit Ágnes Szó című költeményét szavalta el. Ezt követően a jelen lévő megemlékezők dr. Rajki Márton emléktáblájánál elhelyezték az emlékezés virágait.