2024. április 25., csütörtök

Alapvető lakhatási feltételek nélkül

ALIBEGOVAC-KARČAGA

Alibegovac és Karagača települések Újvidék szerémségi oldalán helyezkednek el, régebben ezen a területen csak itt-ott láthattunk víkendházat. Főként szőlőtermő vidék volt ez a rész, manapság azonban egyre többen költöznek a Fruška gora lankáira, egyre több ház épül itt.

Tekintettel a Fruška gora és Újvidék közelségére, igen vonzóvá váltak a szerémségi, peremvárosi települések. Valóban gyönyörű a környék, de nagy hiányossága, hogy nincs közművesítve. Az itt élő családok hiányolják az aszfaltozott utakat, járdákat, a szennyvízhálózatot és a gázhálózat bevezetését.
Stanislava Zarić alibegovaci lakos, és a Naselje Alibegovac i Karagača Facebook-csoport adminisztrátora elmondta, hogy ő pár évvel ezelőtt költözött Alibegovacra, de akkoriban még sokkal kevesebben éltek a településen.

Alibegovac és Karagača peremvárosi települések lakói a közművesítés hiányára hívják fel a figyelmet. Fotónk egy korábbi, a Vöröskereszt által megszervezett akció során készült, amikor az ott élőknek tűzifát biztosítottak a fűtéshez

Alibegovac és Karagača peremvárosi települések lakói a közművesítés hiányára hívják fel a figyelmet. Fotónk egy korábbi, a Vöröskereszt által megszervezett akció során készült, amikor az ott élőknek tűzifát biztosítottak a fűtéshez

– Az utóbbi két évben kaotikussá vált itt az élet, mert egyre több ember jár a településünkre, számos víkendházat bérbe adnak, és egy éttermet is megnyitottak, ahova nagyon sok vendég érkezik. Alibegovacnak az az érdekessége, hogy egyik fele Kamenicához, a másik fele pedig Péterváradhoz tartozik. A főút nagyon rossz állapotban van, és csak az útnak a felét aszfaltozták le. Amikor az újvidéki önkormányzathoz fordultam segítségért, akkor a Put közvállalat dolgozói gyorsan a helyszínre érkeztek, és befoltozták a kátyúkat, de sajnos nagyon gyorsan újabbak keletkeztek, mert rendkívül forgalmas az útszakasz, úgyhogy a foltozás csak ideiglenes megoldás lehet – magyarázta Stanislava. A Dnevnik napilapnak nyilatkozva hozzátette: Alibegovac gyönyörű, nyugodt, csendes település, a város közel van, és egyre több gyermekes család költözik ide. – Nincs járda, az autóbusz-megállóhelyig aszfaltozatlan az út, nincs közmegvilágítás, ezért még a felnőttek sem sétálnak szívesen alkonyat után. Nem szeretnénk kivitelezhetetlen dolgokat, de követeljük az élethez szükséges alapfeltételeket! Mi választottuk azt, hogy itt élünk, tudtuk, milyenek a körülmények, de egyre többen költöznek a településre, ezért végső ideje, hogy megkezdjék a környék közművesítését – véli Stanislava.
Zoran Tomić karagačai lakos hangsúlyozta, hogy a település Péterváradhoz tartozik, a főúttól csak 200 méterre helyezkedik el, de itt sincs aszfaltozott út, járda és szennyvízhálózat sem. – Azok, akik itt építették fel házaikat, minden engedélyt beszereztek, és minden illetéket kifizettek. Nagy gondot jelentenek az engedély nélkül felépített ingatlanok, nincs szennyvízhálózat, a környék nem biztonságos a gyermekek számára, hiszen nincs járda sem – magyarázta Zoran Tomić.
A városi Nagyberuházási és Területrendezési Hivatalban elmondták, hogy hamarosan elkészül a környék területrendezési tervének a dokumentációja. Ez lesz az alapja Alibegovac és Karagača települések rendezésének, és ezután kezdődhetnek meg a befektetések.