2024. április 16., kedd

A biztonságos kerékpározásért

November 1-jén megkezdődhet a bicikliút kiépítése Hajdújárás és Királyhalom között

Az OptiBike elnevezésű, Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló projektumoknak köszönhetően Szabadka város területén 7,9 kilométernyi kerékpárút épült ki 2019 és 2020 folyamán. A két ország közötti határszakasz forgalmának további optimalizálása érdekében megszületett az OptiBike 2 projektum is, amely további kerékpárutak kiépítését is magába foglalja. Szabadka város területén Hajdújáráson a Boris Kidrič utcától Királyhalom irányába 1500 méter hosszú kerékpárút épül ki. A projektum magyarországi kedvezményezettje Tompa Város Önkormányzata, ahol csaknem ötszáz méter bicikliút létesül.


Az Újhelyi Ákos, a projekt menedzsere által aláírt, lapunkhoz eljuttatott közlemény szerint szerdán megtörtént a kivitelezési munkálatok elvégzésére kiírt közbeszerzési pályázatra benyújtott ajánlatok értékelése. A közbeszerzési bizottság az európai uniós előírásokkal összhangban áttekintette és értékelte a beérkezett pályázatokat, és kiválasztotta a legkedvezőbb ajánlatot, amelyet a szabadkai Javornik Kft. nyújtott be. Ajánlata 32 122 543,76 dinárt tesz ki áfa nélkül. Hamarosan sor kerül a szerződés aláírására is. A kerékpárút munkálatait a kivitelezőnek 2022 áprilisáig be kell fejeznie.
Az OptiBike2 projektum összértéke megközelítőleg 566 000 euró, ennek jelentős részét, 387 775 eurót az Európai Unió biztosítja. A projektum fő célja a határövezeti forgalom észszerűsítése, a határ menti települések összekötése, valamint a kerékpáros forgalom népszerűsítése oly módon, hogy közkedvelt és biztonságos közlekedési alternatívát jelentsen mindenkinek – áll a közleményben.