2024. március 28., csütörtök

Érdemes pályázni

Kishegyes község támogatja a tanulókat – A diákok pályázata lezárult, az egyetemisták még jelentkezhetnek

Kishegyes önkormányzata több pályázatot is kiírt általános és középiskolás diákok, valamint egyetemi hallgatók támogatására. A pályázatok közül egyik a közelmúltban zárult, néhány pedig továbbra is nyitott. Szitás Angéla, az önkormányzat általános közigazgatási osztályának vezetője arról számolt be lapunknak, hogy az önkormányzat az általános és középiskolás diákok utazási költségeit négy szinten téríti meg.

– A községi tanács augusztus 25-én jelentetett meg általános és középiskolás diákok számára egy felhívást, amely az utaztatási költségeik megtérítésére vonatkozik. Ezt a pályázatot minden évben kiírjuk, és az idén szeptember 27-én zárult le. A pályázó diákoknak eleget kellett tenniük néhány feltételnek: rendes tanulói az általános vagy középiskolának, illetve Kishegyes község területén van a bejelentett lakhelyük. A pályázat iránt igen nagy volt az érdeklődés, és összesen 296-an részesültek támogatásban. A pályázati kiírás szerint négy különböző szintű támogatást adunk a diákoknak. Teljes útiköltség-visszatérítést kapnak azok a diákok, akik szociális támogatásban részesülő családban élnek, illetve a községen belül iskolába utazó általános iskolás diákok és a színkitűnő tanulók. Akik 4,5-es átlaggal zárták az előző iskolaévet, azok 40 százalékos költség-visszatérítést kapnak, a családi pótlékban részesülő diákok pedig 50 százalékos támogatást. Akik nem esnek bele az említett kategóriákba, azok 20 százalékos támogatást kapnak – számolt be az osztályvezető.

Ami az egyetemistákat illeti, a kishegyesi önkormányzat két pályázatot is kiírt számukra. Szitástól megtudtuk, hogy mindkettő nyitva lesz novemberig.

Az önkormányzat ösztöndíjjal és útiköltség-térítéssel támogatja a diákokat

Az önkormányzat ösztöndíjjal és útiköltség-térítéssel támogatja a diákokat

– Az egyetemisták ösztöndíjára vonatkozó pályázatot október 10-én írtuk ki, és november 11-éig lesz nyitva. Ennél a pályázatnál a községi költségvetés előirányoz egy keretösszeget, és az illetékes bizottság ezt osztja szét a kedvezményezett hallgatók között. Az ösztöndíjat 9 hónapon keresztül fogják kapni. A pályázatra csak olyan egyetemisták jelentkezhetnek, akiknek legalább két éve a községben van bejelentett lakhelyük, valamint a tanulmányi átlageredményük minimum 8-as, illetve a külföldön tanuló hallgatók esetében legkevesebb 3,5-es. A pályázaton csak akkreditált egyetemek diákjai vehetnek részt, a külföldön tanulók esetében pedig olyan diplomát kapnak, amit honosítani lehet. A másik pályázat, amit egyetemisták számára írtunk ki, az útiköltség megtérítésére vonatkozik. Az erre szánt összegre az önkormányzat a tartománynál pályázik, és az idei évre 300 000 dinárt kaptunk erre a célra. Ezen a pályázaton olyan diákok vehetnek részt, akiknek a község területén van bejelentett lakhelyük, és napi szinten utaznak az egyetemre. Az is feltétel, hogy állami költségvetésen tanuljanak, első ízben iratkoztak be az adott évre, és nem részesülnek más állami ösztöndíjban – mondta el az osztályvezető, majd hozzáfűzte, hogy az utóbbi pályázatot október 10-én írták ki, és november 1-jéig lesz nyitva.