2024. április 17., szerda
SPORTBULVÁR

II. Erzsébet a Hírességek Csarnokában

A brit lovassport hírességeinek legpatinásabb közösségébe választották múlt hétfőn II. Erzsébet királynőt, akinek évtizedek óta közismert szenvedélye a sportág. A 95 esztendős brit uralkodó a British Champions Series Hall of Fame tagja lett a brit lovassport kiemelkedő hírességeit – lovakat és lovasokat egyaránt – 1970-ig visszamenőleg nyilvántartó hivatalos szervezet bejelentése szerint. A tájékoztatás hangsúlyozza, hogy a királynő egyben a brit lovassporthoz kiemelten hozzájáruló személyiségek külön kategóriájának első tagja. A méltatás szerint a brit uralkodó több mint 70 éve a brit lóversenyzés első számú támogatója, és a The Derby – közkeletű nevén az epsomi derbi – kivételével a British Classics sorozat mindegyik nagy versenyén volt saját tenyésztésű és tulajdonú győztes lova.

Az uralkodó korántsem a brit királyi család egyetlen olyan tagja, aki kiemelkedő eredményeket ért el a lovassportokban. Unokája, Zara Tindall – a királynő egyetlen leányának, Anna hercegnőnek a lánya – világbajnok díjugrató, aki a 2012-es londoni nyári olimpián csapatban ezüstérmet, a 2006-os németországi világbajnokságon egyéniben pedig aranyat nyert. II. Erzsébet királynő néhai férje, az életének 100. évében idén áprilisban elhunyt Fülöp edinburghi herceg háromszor is járt Magyarországon fogathajtó- és egyéb lovasversenyek résztvevőjeként.

Fegyveres betörés a gaboni válogatottnál

Fegyveres betörők mintegy 300 ezer euró értékben luxuscikkeket vittek el a Nice gaboni válogatott labdarúgója, Mario Lemina lakásából. A L’Equipe francia sportlap értesülése szerint a rablás múlt vasárnap este történt, és Lemina nem tartózkodott otthon, miután a gaboni keret tagjaként világbajnoki selejtezőre készült. A lap úgy tudja, a futballista nizzai lakásába három fegyveres hatolt be, akik az ott talált, a játékos rokonságához tartozó három nőt megfenyegették, majd megkötözték. A tolvajok ezt követően luxuscikkeket – ékszereket, ruhákat és bőrárukat – vittek magukkal.

A 28 éves játékos 7 éves korától Franciaországban nevelkedett, a Nice előtt volt a Lorient, Marseille, Juventus, Southampton, Galatasaray és a Fulham játékosa is.

Öngyilkos lett a háromszoros világbajnok

Holtan találták West Pokot-i családi farmján a mezei futásban háromszoros világbajnok kenyai Hosea Mwok Macharinyangot. A helyi rendőrség azt közölte, hogy a családtagok bukkantak rá a kötélen lógó holttestre, az atléta 35 évesen minden jel szerint öngyilkos lett. A futó egymást követően öt világbajnokságon képviselte az afrikai országot, és háromszor – 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban – volt tagja az aranyérmes kenyai csapatnak. A regionális atlétikai szövetség elnöke azt mondta, hogy a sportoló, aki 2012-ben felhagyott a versenyzéssel, nemrégiben újrakezdte pályafutását, megint edzésbe állt, és „nagy visszatérésre készült”.

Mendy marad őrizetben

Továbbra is őrizetben marad Benjamin Mendy, a Manchester City világbajnok francia labdarúgója, akit több rendbeli nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolnak. Az augusztus végén letartóztatott 27 éves játékos múlt hétfőn harmadszor is indítványozta, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhessen, de az illetékes bíróság ismét elutasította a kérvényt, így marad a liverpooli börtönben. A rendőrség korábban közölte, hogy a balhátvédet három nő jelentette fel – egyikük 18 év alatti –, a bűnesetek pedig tavaly október és idén augusztus között történtek. Mendy játékjogát a Manchester City felfüggesztette.

A francia labdarúgó 2017-ben a Monacótól szerződött az angol klubhoz, amellyel azóta három bajnoki címet és két ligakupát nyert. A francia válogatottban tíz alkalommal lépett eddig pályára, tagja volt a 2018-as világbajnokságon győztes csapatnak is.

Rasszista, homofób és szexista

Rasszista, homofób és szexista levelek miatt lemondott Jon Gruden, az észak-amerikai profi amerikaifutball-ligában (NFL) szereplő Las Vegas Raiders vezetőedzője. A tréner korábbi e-mailjeiből a New York Times hozott nyilvánosságra olyan részleteket, melyekben az 58 éves Gruden például egy 2014-ben kiválasztott, nyíltan homoszexuális játékoson viccelődött, a női játékvezetők térnyerésén élcelődött, vagy éppen arról írt, el kellene tiltani egy olyan futballistát, aki térdel az amerikai himnusz alatt. Az NFL eredetileg a Washington Football Teammel és az ottani munkahelyi kultúrával kapcsolatban nyomozott, és bő 650 ezer levelezés között találták meg Gruden azon e-mailjeit, amelyeket – még az ESPN sportcsatorna munkatársaként – Bruce Allennek, a Washington akkori elnökének küldött.

Az eddigi vezetőedző helyét átmenetileg segítője, Rich Bisaccia veszi át a 3/2-es győzelmi mutatóval álló csapatnál. Gruden – aki 1998 és 2002 között már volt a Raiders edzője, majd 2002 és 2008 között a Tampa Bay Buccaneerst irányította – 2018-ban tért vissza a Las Vegas-i gárda kispadjára, amelynek élén utóbbi időszakában folyamatosan javuló teljesítményt nyújtott, és 22 győzelem mellett 31 alkalommal kapott ki.