2024. április 19., péntek

Arany a digitális világba bevezető szerbiai tankönyvért a Frankfurti Könyvvásáron

Gordana Rackov és Pásztor Árpád nagykikindai szerzők a Legjobb európai tankönyv (BELMA) elismerésben részesültek

Arany elismerésben részesült a Vulkan znanje, azaz a Tudás vulkánja kiadó a Digitális világ 1. tankönyvével a Frankfurti Könyvvásáron. A könyv szerzői a nagykikindai Gordana Rackov és Pásztor Árpád. A rangos díjat a Legjobb európai tankönyv (BELMA) elismerésben részesítették az általános iskola első osztálya kategóriában – jelenti a Vajdasági RTV.

Annak ellenére, hogy szoros verseny folyik Németország, Svájc, Szlovénia, Svédország, Olaszország, Spanyolország, Bulgária és más országok vezető kiadói között, a Vulkan znanjenak sikerült nyernie, a kiadó először vett részt ezen a megmérettetésen. A legjobbakat egy nemzetközi zsűri választotta ki, amely több európai ország szakértőiből állt. Az ünnepélyes díjkiosztót a jelenlegi helyzet miatt online tartották meg, ZOOM alkalmazással.

Egyébként kedd este nyitották meg a 73. Frankfurti Könyvvásárt, a világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját, amelyet a koronavírus-világjárvány miatt hibrid formátumban és szigorú fertőzésvédelmi szabályok mellett rendeztek meg.

Hibrid formában jelent meg a díszvendég Kanada is. A frankfurti vásárvárosban felállított nemzeti pavilon mellett egy virtuális pavilonban és online rendezvényekkel is várják a látogatókat, az észak-amerikai ország egyik leghíresebb írója, Margaret Atwood pedig kanadai otthonából, a Skype-on jelentkezett be a megnyitó ünnepségen. Beszédében kiemelte: a világjárvány megmutatta, hogy az irodalom létfontosságú, ezért mindenütt követni kellene Olaszország példáját, ahol a járványügyi zárlatok idején a rendszerszintű fontosságú szolgáltatások közé sorolták a könyvesboltokat, amelyek így ugyanúgy nyitva tarthattak, mint a gyógyszertárak.

A vasárnapig tartó rendezvényen nyolcvan országból kétezer vállalkozás vesz részt kiállítóként – köztük könyvkiadók, terjesztők, irodalmi ügynökségek –, és háromszáz szerző mutatkozik be új, vagy első munkájával. A vásár az első három szakmai nap után átalakul irodalmi fesztivállá, amelyre több ezer könyvbemutatót, felolvasást, pódiumbeszélgetést, író-olvasó találkozót szerveztek.

Az előző, 72. Frankfurti Könyvvásárt a járvány miatt csak online formátumban és a megszokottnál jóval soványabb programmal tartották meg. Az idei év az újrakezdésé, amihez a német szövetségi kormány hétmillió eurós támogatást nyújtott. Ennek révén a szervezők számos kiállítónak kedvezményes standdíjat számolnak fel, csökkentették a belépőjegyek árát és továbbfejlesztették a tavaly kipróbált digitális programokat.

A megnyitó előtti sajtótájékoztatón a vásár igazgatója, Jürgen Boos kiemelte, hogy a járvány a könyvkiadás történetének egyik legnagyobb megpróbáltatása, amelyben világossá vált, hogy a szakma „ellenállóképes, kreatív és innovatív". Azonban a veszély még nem múlt el, ezért ugyan ismét van lehetőség a személyes találkozásra, de nagy óvatosság szükséges.

A vásár előestéjén adták át a német nyelvterület egyik legrangosabb irodalmi elismerésének számító Német Könyvdíjat, a 25 ezer euróval járó díjat ezúttal Antje Rávik Strubel német író kapta Blau Frau (Kék asszony) című, a zsűri által felkavaróként jellemzett regényéért, amelyben a méltatás szerint „egzisztenciális erővel és költői pontossággal” beszéli el, hogy miként menekül egy fiatal nő az ellene elkövetett nemi erőszak emlékei elől.