2024. március 29., péntek

Ivanuša: Ha felvettük a védőoltást, de megfertőződünk, nehezebben adjuk át a vírust

Szerbiában jelenleg komoly járványhelyzet van, és a védettségi igazolványok bevezetése is azt mutatja, hogy a koronavírus egyre nagyobb problémát jelent, és rosszabbodhat a helyzet – mondta Marijan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet szerbiai irodájának vezetője.

A Szerbiai RTV műsorában kifejtette, hogy már mindenki ismerhet közülünk több olyan személyt is, aki a koronavírus szövődményeinek a következtében vesztette életét. Arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben felvettük a védőoltást, de mégis megfertőződünk, nehezebben adjuk át másoknak a vírust.

Úgy fogalmazott, hogy az immunizálás megfordíthatja a világjárvány alakulását. Szerinte a védettségi igazolványok eredményeit pár hét múlva vizsgálhatjuk, de annyi biztos, hogy egy intézkedés sem hatékony teljes mértékben egyedül, ezért a kombinálásukra van szükség.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Szerbia is azok közé az országok közé tartozik, amelyekben az új fertőzöttek legnagyobb arányát regisztrálják, és hogy a koronavírus szövődményeiben elhunytak között a legnagyobb arányban azok vannak, akik nem vették fel a védőoltást.