2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Elégedetlenek az orvosok

Branko Ružić szerint a távoktatásról a válságstáb dönt

Függetlenül attól, hogy a válságstáb tagjai-e vagy sem, a sajtónak nyilatkozó egészségügyi szakértők egyike sem maradéktalanul elégedett a védettségi igazolványra vonatkozó döntéssel, miszerint szombattól kezdődően a vendéglátóhelyeken 22 órától csakis ennek a birtokában lehet tartózkodni. Örvendetes, hogy bevezetik a Covid-beléptetőt, ám ezt már hónapokkal ezelőtt meg kellett volna tenni – fejtette ki Predrag Kon epidemiológus. Kiemelte: elégedetlen és szomorú, mert nem hiszi, hogy az elegendő lesz. A válságstáb ülésén az egészségügyi szakértők megismételték október 5-ei javaslataikat, valamint elmondták, hogy a járványhelyzet tekintetében azóta semmi nem változott, sőt, a helyzet katasztrofálisnak is minősíthető, hiszen nincs olyan kórház, ahol biztosan van szabad ágy a Covid-páciensek számára, mondta. Hozzátette: úgy tűnik, egyelőre nem találták meg az átoltottsági arány érdemi növelésének a módját. Kon szerint a nyitva tartás és a gyülekezési szabadság korlátozása nélkül nehéz lesz megfékezni a járványhullámot.
Becslése szerint a járványhelyzet tekintetében egyhamar biztosan nem mutatkozik meg a Covid-beléptető hatása, elsősorban azért nem, mert csak a késő esti óráktól alkalmazzák. Legalább még két hétig biztosan nem változik a helyzet, nyomatékosította.

A HALÁL (HÓ)NAPJAI
A védettségi igazolvány nem tudja megfékezni a mostani járványhullámot – vélekedett Radmilo Janković, a Niši Klinikai Központ igazgatóhelyettese.
– Az intézkedés ugyan pozitívan befolyásolhatja az oltási hajlandóságot, ám nem lesz kihatással az esetszámra és a többi mutatóra. Míg a legtöbb európai országban a karácsonyi és az újévi ünnepekre készülnek, addig a szerbiai polgárokra a halál hónapjai várnak. Nem tudom, hogy érdemi járványügyi intézkedések nélkül miként lehetne megzabolázni a járványhullámot. Ha egyszer esetleg mégis csökkennek a mutatók, érdemes lenne megfontolni, hogy az eddigihez képest értelmesebb kampánnyal próbáljuk megszólítani az embereket – fogalmazott Janković.

A VÍRUSNAK NINCS KARÓRÁJA
A jelenlegi járványhullámot kizárólag a zárás tudná megfékezni, értékelte Slavica Plavšić tüdőgyógyász, az Összefogással a Covid ellen orvosi egyesülés tagja, aki megismételte: a válságstáb egészségügyi szakértőinek semmibe sincs beleszólásuk, mindenről az államfő és Ana Brnabić döntenek. Utóbbi, saját elmondása szerint, nem hisz az epidemiológiai intézkedésekben, ám amióta ezt kijelentette, az országban 900 Covid-páciens halt meg, tette hozzá Plavšić, majd kifejtette: „Szinte egyik országban sem sikerült ennyire kreatív szabályokat kitalálni a Covid-beléptető alkalmazásának tekintetében. Így, hogy azt 22 órától alkalmazzák, csak még több gondot okoz. Hosszú ideje dolgoznak ezen a megoldáson, amelyik még jobban összezavarja az embereket, de ez is a cél, az aktuális hatalom ekképpen működik. A vírust nem érdekli, hogy hány óra van. Jelenleg akkora a körforgásban lévő vírus mennyisége, hogy bárki bárhol és bármikor megfertőződhet."

Pénteken az oktatási modellről
Azzal kapcsolatban, hogy hétfőtől a diákok áttérhetnek a távoktatásra, Branko Ružić oktatási miniszter közölte: erről a köztársasági válságstáb dönt. Amíg ezt nem teszik meg, az oktatási modell tekintetében felhatalmazásokkal rendelkező testület ma meghozza saját, hétfőtől hatályos döntését, tette hozzá a kormányközlemény szerint.
A járványmutatókat illetőn, a csütörtöki hivatalos jelentés szerint egy nap leforgása alatt 25 039 koronavírustesztet végeztek el, ebből 7327 eredménye volt pozitív (29,3%). Hivatalosan a vizsgált egy napban 59 Covid-páciens hunyt el, 9331 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6711 Covid-pácienst kezelnek, 287 lélegeztetőgépen van. Vajdaságban 1956 új fertőzést jegyeztek, Újvidéken 489-et.
Hétfőtől büntetnek
A Kurir értesülései szerint a miniszterelnök és az illetékes szolgálatok egyeztetésén megállapodás született arról, hogy a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos szabályok betartását szombattól ellenőrzik a felügyelőségi szolgálatok, ám csak hétfőtől büntetnek. Azt, hogy mekkora lesz a büntetés, nem közölték.