2024. április 19., péntek
ROMÁNIAI KORMÁNYALAKÍTÁS

Nicolae Ciucă próbálkozhat másodszorra

A Romániában két éve kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének, Nicolae Ciucă tartalékos tábornagynak, ügyvivő védelmi miniszternek adott kormányalakítási megbízást csütörtökön Klaus Iohannis államfő.
Az elnök arra hivatkozott, hogy Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége az országot a koronavírus-járvány miatt sújtó egészségügyi válság közepette. Iohannis szerint ideje a politikai válságnak véget vetni, és olyan kormányt adni az országnak, amely a választókat foglalkoztató gondok megoldására összpontosít. Az elnök örömmel értesült a PNL álláspontjának megváltozásáról, arról, hogy egyhangúlag megszavazták egy új miniszterelnök-jelölt támogatását Ciucă személyében, akit meg is bízott a kormányalakítással.
A bejelentésre az elnök Ciucăt is meghívta, aki azt mondta: minden felelős parlamenti erővel tárgyalni fog az általa javasolt kormány támogatásáról.
Romániában ez már a második kormányalakítási kísérlet, amióta a parlament megbuktatta a PNL elnöke, Florin Cîțu által vezetett jobbközép koalíciós kormányt. Ha ez is kudarcba fullad, az államfő feloszlathatja a törvényhozást, és előrehozott választásokat írhat ki, alig egy évvel a legutóbbi parlamenti választások után.
Florin Cîțu az államfővel folytatott csütörtöki kormányalakítási egyeztetés után azt mondta: a PNL
politikai érettségről tanúskodó felelős döntést hozot Ciucă jelölésével, hogy megoldást kínáljon egy olyan válságra, amelyet nem ő okozott.
Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának nyilatkozva rámutatott: csak tisztelettel tud beszélni egy olyan katonáról (Ciucăról), aki Irakban, Afganisztánban harci alakulatokat vezetett, de elvi kifogása van az ellen, hogy a kormányt egy nyugalmazott katona vezesse, ilyesmire az elmúlt 50-60 esztendőben a demokratikus államokban nem volt példa, ez csak bizonyos időre jelenthet megoldást.
„Leülünk, meghallgatjuk, hogyan szeretné vezetni a kormány, mert egy kaszárnyát nem szeretnénk benépesíteni RMDSZ-es miniszterekkel, a kormány, a politika nem kaszárnya, és ezután tudjuk megmondani azt, hogy merre van az arra. Az biztos, hogy egy kisebbségi kormány nem fog hosszú, nyugodt időszakot megélni" – mondta az RMDSZ elnöke, aki arra számít, hogy Ciucă kormányát már az első, tavasszal várható bizalmatlansági indítvánnyal megbuktathatják a parlamentben. (MTI)