2024. április 19., péntek

1956 üzenete a 21. században is meghatározó

Az 1956-os forradalom és szabadságharc üzenete a 21. században is meghatározó és fontos - jelentette ki a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója szerdán az Országházban.

Szakály Sándor az 1956-ról hatvanöt esztendő után című konferencián szólalt fel. A rendezvényt a Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB), az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatósága, valamint a Szabadságharcosokért Közalapítvány szervezte.
A főigazgató azt mondta, hogy a forradalom a 20. századi magyar történelem egyik leglényegesebb eseménye volt. Ekkor egy nép nemzetté vált – fogalmazott.
Az emberek rájöttek, hogy nem elfogadható az a rendszer, amelyet egy idegen hatalom kényszerített rájuk. Tisztességes, önálló, független Magyarországot akartak – tette hozzá Szakály Sándor. Megjegyezte: a „Ruszkik haza!" felkiáltással társadalmi állástól függetlenül szinte mindenki egyetértett.

A konferencia szünetében: Boross Péter volt miniszterelnök és Szakály Sándor beszélget (Fotó: MTI)

A konferencia szünetében: Boross Péter volt miniszterelnök és Szakály Sándor beszélget (Fotó: MTI)

A rendezvény fővédnöke Kövér László, mivel azonban az Országgyűlés elnöke szerdán hivatalos külföldi úton van, beszédét Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának közgyűjteményi és közművelődési igazgatója olvasta fel.
A házelnök szerint 1956 magyarjai azt üzenik a 21. századnak, hogy a nemzeti önazonosság, önrendelkezés és önbecsülés soha nem veszélyforrás, hanem erőforrás, az Európai Unió számára is.
Az ellenséges túlerő mindhárom nagy szabadságküzdelmünket vérbe fojtotta, de a magyar szabadságvágy mindhárom esetben legyőzetve is győztesnek bizonyult, mert a legnehezebb korszakokban is erősítette a magyarok hitét, míg az idő megérett a nemzeti célok megvalósítására – írta.
Az 1956-os forradalom megkerülhetetlen tanulsággal szolgált a korabeli Európának: a kontinens felismerhette a kommunizmus igazi arcát, és már senki sehol nem hivatkozhatott többé az emberarcú szocializmus állítólagosan a nép felemelkedését szolgáló céljaira – vélekedett Kövér László.