2024. április 19., péntek

Nicolae Ciuca védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással az államfő

A Romániában két éve kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének, Nicolae Ciuca tartalékos tábornagynak, ügyvivő védelmi miniszternek adott kormányalakítási megbízást csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Az elnök arra hivatkozott, hogy Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége az országot a koronavírus-járvány miatt sújtó egészségügyi válság közepette. Iohannis szerint ideje a politikai válságnak véget vetni, és olyan kormányt adni az országnak, amely a választókat foglalkoztató gondok megoldására összpontosít.

Az elnök ,,örömmel értesült" a PNL álláspontjának megváltozásáról, arról, egyhangúlag megszavazták egy új miniszterelnök-jelölt támogatását Ciuca személyében, akit meg is bízott a kormányalakítással.

A bejelentésre az elnök Ciucát is meghívta, aki azt mondta: minden felelős parlamenti erővel tárgyalni fog az általa javasoltkormány támogatásáról.

Romániában ez már a második kormányalakítási kísérlet, amióta a parlament megbuktatta a PNL elnöke, Florin Citu által vezetett jobbközép koalíciós kormányt.

Ha ez is kudarcba fullad, az államfő feloszlathatja a törvényhozást, és előrehozott választásokat írhat ki, alig egy évvel a legutóbbi parlamenti választások után.